Histor leert je bewust omgaan met kleur in je inte

Histor leert je bewust omgaan met kleur in je interieur

Nog even en ze begint weer te kriebelen, de lente. En samen daarmee de zin om je hele huis opnieuw in te richten. Maar hoe beginnen? Verfmerk Histor zet je op de juiste kleurenweg met vier verftypes. Zoek uit welk seizoen het beste bij jou past en laat je inspireren door de bijhorende stijlen en sferen voor je interieur.

Histor leert je bewust omgaan met kleur in je interieur

Nog even en ze begint weer te kriebelen, de lente. En samen daarmee de zin om je hele huis opnieuw in te richten. Maar hoe beginnen? Verfmerk Histor zet je op de juiste kleurenweg met vier verftypes. Zoek uit welk seizoen het beste bij jou past en laat je inspireren door de bijhorende stijlen en sferen voor je interieur.

Histor - Verftype - Verftypes

VERFTYPE LENTE

Luchtkenmerken domineren bij het lentetype, met als voornaamste kleureigenschappen licht, helder en warm. Typische lentetinten zijn frisse en klare kleuren met een warme ondertoon. Samen met deze levendigheid is er altijd een delicate toets te bespeuren. Een krokussenveld is dan ook een sprekend voorbeeld van lentetypering: frisse, van geel doordrongen kleuren. Te mijden zijn doffe, matte tinten en ook donkere en dominante, koele kleuren. Ook zullen lentetypes niet zo snel gewonnen zijn voor zuiver wit en zwart.

Lentetypes associëren we met onschuldige types, fris en jeugdig, en zeer vrouwelijke romantische types. Naar het interieur vertaald, scoort een modern-rustieke stijl goed waarbij contrasten als oud-nieuw, warm-koud en licht-donker graag worden uitgespeeld. Een klassieke woonkamer voor een lentetype bevat authentieke, pure elementen – bijvoorbeeld balken, moulures – die wit geschilderd zijn. Ook vind je meestal een designobject in de kamer terug in een felle, warme kleur als groen.


Foto: Histor


VERFTYPE ZOMER

Wie zomer zegt, zegt waterkenmerken: licht, gedempt en zacht. De uitstraling is getemperd met weinig uitgesproken kleurcontrasten en een koele ondertoon. Een beetje zoals een mistige zomerochtend. Typische zomerkleuren hebben een blauwe of roze ondertoon; alleen de pastels verdragen een zekere zuiverheid van kleur. Horen onvermijdelijk thuis in het zomerpalet: warme tinten als écru, beige en bruin, in contrast met grijs of ton sur ton. Horen er niet thuis: zwart en uitgesproken warme en felle kleuren.

Zomertypes linken we met klassieke types, altijd elegant en stijlvol, of romantische, vrouwelijke types. Wat de interieurstijl betreft: hedendaags klassiek is een constante, waarbij klasse en comfort, duurzame materialen en een luxueuze afwerking niet weg te denken zijn. Een klassiek interieur met een nieuw kleurenpalet van fijne warme grijzen is op-en-top zomer. Zoals bijvoorbeeld een romantische slaapkamer met zacht blauwgrijs of poederkleur.


Foto: Histor


VERFTYPE HERFST

Geen herfst zonder aardekenmerken. Dit seizoenstype oogt diep, gedempt en warm: een rijke uitstraling met weinig natuurlijke contrasten en een warme ondertoon. Te vergelijken met kleuren die je zou tegenkomen tijdens een herfstwandeling in een loofbos. De tinten zijn rijk en vol, de pastels zijn afgeleide lichte varianten van donkere kleuren – altijd troebel of oud.

Herfsttypes zijn veelal natuurlijke types of jongensachtige, sportieve types. In het interieur is landelijk design erg in trek met natuurlijke materialen als hout (vergrijsde eik), kokos, wol en leder. Ruwe houten elementen zijn helemaal in lijn met de herfstfilosofie: bijvoorbeeld een salon met een boekenkast met dikke ruwe leggers, rieten manden, een gezellige plaid... Warme tinten als bruin, terracotta, oker, vergrijsd groen en zacht ecru passen hier perfect. Minder welkom zijn uitgesproken koele, heldere en zuivere kleuren.


Foto: Histor


VERFTYPE WINTER

Winter en vuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, wat resulteert in diepe, heldere kleuren. De uitstraling is ronduit intens, met een koele ondertoon en veel natuurlijke contrasten. Denk aan een wit sneeuwtapijt, een donker sparrenbos en een helderblauwe hemel. Het winterpalet heeft een blauwe ondertoon en zuivere, contrasterende kleuren. De pastels zijn ijstinten. Doen niet mee: doffe, matte tinten, aardekleuren en warme schakeringen.

Een klassiek wintertype is een beetje dramatisch, zelfzeker en persoonlijk met een strakke snit. Het interieur oogt modern – gietvloer, industriële look met metaal, weinig meubilair, abstract kunstwerk – waarbij structuren en vormen primeren. Het klassieke contrast zwart-wit is typisch winters, net als koele tinten, grijs en zinkkleuren. Een opvallend kleuraccent, bijvoorbeeld in rood, past hier helemaal.


Over Histor Wie Histor zegt, zegt kleur! In het ruime assortiment verfproducten van Histor is keuze uit meer dan 1.250 kleuren. Zo kan iedereen zijn persoonlijke sfeer in huis creëren. Histor combineert voor de doe-het-zelfverfmarkt de service van de beste groothandelaar. Histor streeft ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van kleur en kwaliteit. Histor is een merk van de SigmaKalon-groep die begin 2008 werd overgenomen door PPG.

Bron: RCA
19/02/2009

Bron: RCA Datum: 19-02-2009

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 15°C

Max. 19°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners