Gratis wonen op een Bouwwerf

Gratis wonen op een Bouwwerf

Het bedrijfje Lancelot heeft een manier gevonden om mensen tijdelijk goedkoop te huisvesten. Als ze beloven een oogje in het zeil te houden mogen bewoners gratis in een container op een bouwwerf wonen.

Gratis wonen op een Bouwwerf

Het bedrijfje Lancelot heeft een manier gevonden om mensen tijdelijk goedkoop te huisvesten. Als ze beloven een oogje in het zeil te houden mogen bewoners gratis in een container op een bouwwerf wonen.

Woonunit - Woonunits

Lancelot haalde al eerder het nieuws toen het mensen leegstaande overheids- en andere grote gebouwen legaal liet kraken. In ruil voor het onderhoud en beheer kregen mensen voor een prikje een groot pand te huur.

Nele Caubergs woont sinds 22 januari samen met haar vriend in een container in Brasschaat. “Door omstandigheden moesten we ons vorige appartement verlaten”, vertelt Caubergs. “Via via hadden we over Lancelot gehoord. We wisten niet op voorhand waar we terecht gingen komen. Het enige wat we gezien hadden waren de plannen. In het begin viel het hier tegen, maar nu valt het beter mee. Het is mooi om in het groen te wonen”

Geforceerd
“De eigenaars van deze bouwwerf zitten in het buitenland”, zegt Dries Vanneste, directeur van Lancelot. “Toen ze terugkwamen om te checken hoe de bouw van hun huis vlotte, zagen ze dat de poort was geforceerd. Er was hier immers nooit iemand om op te letten. Een nieuwe badkamer of keuken bouwen op die manier is not done. Dus zochten ze contact met ons bedrijf. We bedachten het idee om containers op bouwwerven te plaatsen met permanente aanwezigheid.”
De wooncontainers van ongeveer 40 vierkante meter groot beschikken over alle basisvoorzieningen. Een douche, keuken, verwarming, licht en elektriciteit zijn allemaal aanwezig. “Het zijn in feite twee containers die aan elkaar gekoppeld zijn”, merkt Vanneste op. “Je kunt het het beste vergelijken met een soort studiootje.”

Wie zo'n container huurt, hoeft daar nauwelijks voor te betalen. “Bewoners betalen nu niets voor een verblijf van gemiddeld acht maanden. Maar we zijn toch van plan om in de toekomst een kleine vergoeding te vragen”, legt Vanneste uit. “De werfeigenaars staan in voor een groot deel van de kosten. Zij betalen onder andere de huur van de containers.”
Niet iedereen komt in aanmerking als huurder voor zo’n wooncontainer. “Vrijwilligers schrijven zich in via de site”, verklaart de directeur van Lancelot. “Op basis van die inschrijvingen nodigen we die mensen uit voor een selectiegesprek. Bovendien moeten ook hun documenten in orde zijn. Ze moeten onder andere een kopie van hun identiteitskaart en een bewijs van goed gedrag kunnen voorleggen.”

Afhankelijk
Het project kent een pril succes. “We zijn nog maar een jaartje bezig en we hebben al vijf containers ‘verhuurd’. Twee ervan zijn ondertussen wel al weer opgeleverd”, vertelt Vanneste. “Voor de weinige inspanningen die wij geleverd hebben, is dat een groot succes te noemen.”

Een nadeel vindt Nele Caubergs dat er weinig zekerheid is over hoe lang je er kunt verblijven. Lancelot werkt met contracten van drie maanden. Afhankelijk van de werken aan de werf worden ze vernieuwd. Daarom hopen Caubergs en haar vriend dat ze zeker deze zomer nog kunnen blijven. “Het zou leuk zijn om dan een feestje of iets dergelijks, te kunnen geven. Het is hier prachtig om te wonen.”

www.camelotproperty.com

Bron: De Morgen
24/01/2007

Bron: De Morgen Datum: 24-01-2007

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners