Gele glaswol is nu officieel groen

Gele glaswol is nu officieel groen

Als wereldleider in isolatie met glaswol investeert Isover continu in duurzaam bouwen. Het was al geweten dat glaswol van Isover een ecologisch materiaal is, aangezien het voor 75% uit gerecycleerd glas bestaat. Vandaag gaat Isover nog een stap verder : zo maakt de onderneming nu de ecologische voetafdruk van haar isolatiematerialen bekend.

Gele glaswol is nu officieel groen

Als wereldleider in isolatie met glaswol investeert Isover continu in duurzaam bouwen. Het was al geweten dat glaswol van Isover een ecologisch materiaal is, aangezien het voor 75% uit gerecycleerd glas bestaat. Vandaag gaat Isover nog een stap verder : zo maakt de onderneming nu de ecologische voetafdruk van haar isolatiematerialen bekend.

Isover groen

En daaruit blijkt, zwart op wit, dat gele Isover-glaswol uiterst groen is. Verder reikt de isolatiespecialist met Multi-Comfort House een even duurzaam totaalconcept aan voor passief bouwen. En is Isover de concurrentie een innovatieve stap voor met een productgamma met de beste isolatiewaarde in de sector.

Isover berekent ecologische voetafdruk
Bij duurzaam bouwen is het belangrijk om keuzes te maken op basis van objectieve, meetbare criteria. Want wat ‘groen’ lijkt, is niet altijd ‘groen’. Bovendien moet je keuze geëvalueerd zijn op lange termijn, volgens het ‘cradle to cradle’-principe: van de ontginning van de grondstoffen over productie en transport tot de volledige gebruiksfase en de verwerking tot afval of recyclage achteraf.
Isover beschikt nu ook over de ecologische voetafdruk van haar isolatiematerialen. Zo zijn er levenscyclusanalyses (LCA) opgesteld, die per product de impact op het milieu en op de maatschappij wetenschappelijk meten. Met verrassende resultaten tot gevolg. Zo kan de Isover- glaswol bijvoorbeeld een nog betere LCA voorleggen dan Isover-hennepwol, een plantaardig alternatief.
De levenscyclusanalyses die Isover beschikbaar stelt, zijn gebaseerd op de geldende normen, gecontroleerd door een externe instantie (ECOBILAN, een divisie van PriceWaterhouseCoopers) én geldend voor de volledige levenscyclus van het product.

Isover Multimax 30, glaswolplaat met beste isolatie
Duurzaam bouwen betekent gebruikmaken van performante producten. Een isolatiemateriaal moet in de eerste plaats goed isoleren. Isover-glaswol zorgt niet alleen voor thermisch comfort, maar ook voor akoestisch en brandveilig comfort. Bovendien is glaswol een zeer economische oplossing – dikke isolatiepakketten blijven betaalbaar. Als het gaat over prestaties, kan Isover met Multimax 30, een glaswolplaat voor muren en gevels, in zijn segment de beste isolatiewaarde voorleggen. De lambda-waarde van Isover Multimax 30 bedraagt 0,030 W/m.K – een absoluut record, met concurrerende waardes van 0,032 à 0,034. Door nieuwe vervezelingstechnieken is de nieuwe generatie glaswol ook zachter en comfortabeler om te plaatsten.

Passiefhuisconcept: Multi-Comfort House
De CO2-uitstoot reduceren met bijna 90% vergeleken met een traditionele nieuwbouw?Je verbruik van aardgas of stookolie op jaarbasis beperken tot 1,5 m_ per m_ vloeroppervlakte? Het is verre van fictie met het passiefhuisconcept van Isover. Zo is het Multi-Comfort House een betaalbaar totaalconcept voor wie passief of energiezuinig wil bouwen. Isover is met het Multi-Comfort House aanwezig op PassiveHouse 2009 van 11 tot 13 september 2009 in Tour & Taxis, Brussel. Samen met het Passiefhuis-Platform en Wienerberger organiseert Isover de Massief Passief-wedstrijd. De winnaar ontvangt voor 5.000 euro aan keramische snelbouwstenen en Isover-isolatiemateriaal.

Investeren in duurzaamheid
Isover-glaswol bestaat voor 75% uit gerecycleerd afvalglas. De rest van de grondstoffen zijn voornamelijk zand en kalk, natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen. Glaswol is herbruikbaar en volledig recycleerbaar. Op het vlak van rendement kan Isover sprekende cijfers voorleggen: 1 m3 grondstof levert 150 m3 glaswol, 1 glazen fles levert 1,5 m2 isolatie. Met een levenscyclus van 50 jaar wordt de energie om glaswol te produceren maar liefst 225 keer teruggewonnen.

Ook in de productie wordt het duurzame gedachtegoed maximaal doorgetrokken. In enkele jaren tijd werd het energieverbruik voor productie met 20% verminderd. Deze zomer investeerde Isover in een nieuwe energiezuinige glasoven die nog eens voor 6% reductie in het energieverbruik zorgt. De laatste jaren slaagde Isover er ook al in om het productieafval te reduceren tot minder dan 1%. Verder herbruikt de productie-eenheid het koelwater van een naburig productiebedrijf, waardoor jaarlijks 80.000 m_ grondwater bespaard wordt.

www.isover.be


Over Saint-Gobain Isover
Saint-Gobain Isover isoleert 1 op de 2 daken in Europa, 1 op de 5 huizen in de VS en produceert eveneens plafonds, bekledingen en akoestische isolatieproducten. Het bedrijf produceert meer dan 60 miljoen m_ glaswol per jaar. In zijn zorg voor een leefbare wereld voor toekomstige generaties gaat Saint-Gobain Isover steeds verder: van een continue verbetering van recyclagetechnieken over een permanente analyse van de samenstelling van de grondstoffen tot het rationele gebruik van verpakkingen en transport.


Bron: Isover
21/08/2009

Bron: Isover Datum: 21-08-2009

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 36°C

Max. 35°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners