Kwaliteitssysteem na-isolatie spouwmuren

Kwaliteitssysteem na-isolatie spouwmuren

    

De spouwmuren van een woning achteraf inspuiten met isolatie is een relatief eenvoudige en goedkope ingreep, met een beperkt risico.

Evaluatie Kwaliteitssysteem en premies Na-Isoleren van Spouwmuren

In Vlaanderen staan er maar liefst 600.000 woningen waarvan de spouwmuren niet zijn geïsoleerd. Er zijn argumenten te over om dat alsnog te doen. Je muren voelen minder koud aan, waardoor je wooncomfort verhoogt. Een spouwmuur na-isoleren duurt gemiddeld maar één dag en geeft je maar weinig overlast.

Vanaf 1 juli 2012 werd een kwaliteitssysteem ingevoerd voor deze techniek. Enkel wie werkt met een vakman die werkt volgens dit kwaliteitssysteem (STS 71-1) kan genieten van de premie van de netbeheerder. De premie bedraagt 6 euro per m_. Iedere aannemer heeft een uitgebreide opleiding gekregen. Ook de materialen waar hij mee werkt, worden aan kwaliteitseisen onderworpen. Bovendien krijgt ieder team van de aannemer gemiddeld 4 keer per jaar een onverwachte controle op de werf om na te kijken of de werken conform de kwaliteitseisen worden uitgevoerd.

In februari 2015 organiseerde het Vlaams Energieagentschap (VEA) een onderzoek bij 486 gezinnen die recent hun spouwmuren lieten na-isoleren volgens het kwaliteitssysteem. De resultaten van dit onderzoek zijn alvast veelbelovend. De garantie op degelijk en kwalitatief werk van aannemer in het kader van het kwaliteitssysteem bleek in belangrijke mate mee te spelen om de spouwmuren te isoleren.

  • 96,7% van de 486 ondervraagden gaven aan tevreden tot uiterst tevreden te zijn over de uitgevoerde werken. 2 op 3 is zelfs zeer tot uiterst tevreden.
  • 97,3% zou de uitvoering van spouwmuurisolatiewerken aanraden aan familie of vrienden.
  • De impact op het wooncomfort is heel duidelijk: 75% is hierover tevreden tot uiterst tevreden, 22% kan ook dit nog niet goed inschatten.
  • Het feit dat er een kwaliteitssysteem werd ontwikkeld voor spouwmuurisolatie speelt een belangrijke rol: de helft van de ondervraagden geeft aan dat hij/zij de werken niet zou hebben laten uitvoeren indien er nog geen kwaliteitssysteem bestond.

‘Ik ben heel tevreden over de zeer goede resultaten van het onderzoek. De Vlaming krijgt de garantie dat de investeringen kwalitatief worden uitgevoerd. De na-isolatie van spouwmuren werd lange tijd niet gepromoot omdat er te weinig kwaliteit kon gegarandeerd worden. Dankzij dit kwaliteitssysteem zetten jaarlijks bijna 20.000 woningeigenaars de stap naar een meer energiezuinige woning. Op termijn zal ik er op aansturen dat er ook voor andere investeringen, zoals de na-isolatie van muren via de buitenzijde een gelijkaardig kwaliteitssysteem wordt ingevoerd’ aldus Annemie Turtelboom, Vlaams minister van Energie.


Evaluatie Kwaliteitssysteem en premies Na-Isoleren van Spouwmuren

Premies
Na-isoleren van een spouwmuur geeft recht op een premie van 6 euro per vierkante meter. Je moet samenwerken met een erkend aannemer (zie www.energiesparen.be/spouwmuur) en de woning moet voor 1/1/2006 aangesloten zijn op het distributienet. De spouw moet minstens 5 cm breed zijn en volledig nagevuld worden. De premie vraag je binnen de twaalf maanden na factuurdatum aan bij je netbeheerder (www.eandis.be of www.infrax.be). In 2016 worden deze premies hervormd.

Investeringskosten en besparing
De richtprijs voor de investeringskosten is 20 tot 23 euro per vierkante meter, BTW inbegrepen. De investering verdient zich snel terug, gemiddeld na 3 tot 5 jaar.

Voordelen op een rij

  • De investering is doorgaans op 3 tot 5 jaar terugverdiend.
  • De werken nemen slechts één dag in beslag.
  • Er is geen stedenbouwkundige bouwvergunning vereist.
  • De isolatie wordt langs buiten ingespoten, je hebt dus amper overlast.
  • Het uitzicht van je woning verandert niet.
  • Door de betere energieprestatie wordt de woning meer waard.

Sinds de invoering van het kwaliteitssysteem werden tussen 1 juli 2012 en 28/02/2015 zo’n 39.723 woningen of appartementen geïsoleerd volgens het kwaliteitssysteem, waarvan 3199 in 2012, 15.540 in 2013 en 17.545 in 2014. Naar verwachting blijft de markt de volgende jaren groeien met 10 tot 20% jaar.

Ruim de helft van de klanten kiest voor EPS
Voor de na-isolatie van spouwmuren worden 3 groepen van materialen gebruikt. EPS (geëxpandeerd polystyreen of piepschuimbolletjes die met een lijm vermengd worden), minerale wol en PUR (polyurethaan). Een belangrijke vaststelling is dat steeds meer klanten kiest voor EPS als isolatiemateriaal. Het aandeel PUR neemt steeds verder af.

In Limburg worden het meest spouwmuren geïsoleerd.
Van de 39.704 dossiers die uitgevoerd werden binnen het kwaliteitssysteem, werden er 39.530 dossiers in Vlaanderen uitgevoerd. Dat de provincie Limburg grote klimaatambities heeft en hiervoor sterk inzet op woningrenovatie, blijkt ook uit de uitgevoerde spouwmuurisolatiewerken in Vlaanderen. Het grootste aantal spouwmuurisolatiewerken werd uitgevoerd in Limburg (11.732) of bijna 3 op 10 dossiers. De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen zijn elk goed voor ongeveer 20% van het aantal dossiers.

Meer info: www.energiesparen.be/spouwmuurBron: Vlaanderen.be Datum: 30-03-2015

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 8°C

Max. 6°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners