EPC controle een zootje ?

EPC controle een zootje ?

   

De controle op energiecertificaten zal worden verstrengd want ze bevatten nog al te vaak fouten. Tot vandaag reikten deskundigen in Vlaanderen 383.630 EPC’s uit. Een EPC of energieprestatiecertificaat geeft een indicatie van de energiescore van een woning.

EPC - De controle op energiecertificaten zal worden verstrengd

Aangezien de energiefactuur een steeds belangrijker deel vormt van de totale woonkost, is het EPC zowel voor eigenaars als voor potentiële huurders en kopers een belangrijk instrument om de waarde van een woning te bepalen.

“De huurder of koper heeft recht op correcte informatie over de energieprestaties van een woning. Alleen zo kan hij de toekomstige energiefactuur inschatten en weet hij welke werken nog nodig zijn om de woning zuiniger te maken”, zegt Vlaams minister van energie Van den Bossche. Voor eigenaars die al geïnvesteerd hebben in isolatie, hoogrendementsglas of zuinige verwarming is het EPC het bewijs dat hun woning een extra troef heeft. “Een correct opgesteld energieprestatiecertificaat is dus voor beide partijen belangrijk om een faire deal te sluiten.”

“Een energieprestatiecertificaat zal nooit een exacte voorspelling kunnen maken van het energieverbruik in de woning, omdat ook het gedrag van de bewoners daarin een rol speelt. Maar het is wel essentieel dat de energiedeskundigen die de certificaten uitreiken, een juist beeld geven van de energiekwaliteiten van de woning”, aldus Van den Bossche.

“Hoewel de resultaten duidelijk beter zijn dan vorig jaar, is het onaanvaardbaar dat nog steeds 4 op de 10 EPC fouten bevatten en dat twee op de drie deskundigen fouten blijven maken. Het EPC is een belangrijk instrument om de waarde van een woning in te schatten, zowel voor de eigenaar als voor de toekomstige huurder of koper. De energiekost is een vast onderdeel van de totale woonkost. Huurders en kopers hebben recht op correcte informatie, eigenaars hebben recht op een juiste inschatting van de waarde van hun huis.”

Aangezien een eerste sensibiliserende aanpak nog niet bij iedereen heeft gewerkt, treedt Van den Bossche nu strenger op tegen wie fouten maakt. “De cowboys gaan eruit”, zegt ze. Daarom stelt ze volgende maatregelen voor:

  • Boetes vanaf de eerste fout. Tot nog toe krijgen deskundigen bij wie maar één fout wordt vastgesteld een waarschuwingsbrief.
  • Fors hogere boetes en schorsingen voor experts die meerdere fouten maken of bij volgende controles fouten blijven maken.
  • Experts die een boete krijgen of geschorst worden, zijn verplicht om op eigen kosten een nieuw, juist EPC af te leveren voor de woning in kwestie.
  • Experts die geschorst worden, zullen verplicht een nieuwe opleiding volgen. De opheffing van de schorsing zal worden gekoppeld aan die opleiding en een daaraan gekoppeld examen.
  • Er komt een centraal examen voor energiedeskundigen.

“Iedereen die twijfelt aan de kwaliteit van een afgeleverd EPC, kan trouwens terecht bij het Vlaams Energie Agentschap voor bijkomende informatie of om een klacht in te dienen”, besluit Van den Bossche.

Meer Info op : www.energiesparen.beBron: Envirodesk Datum: 29-08-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 23°C

Max. 18°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners