Designjasje voor buitenunits warmtepompen

Designjasje voor buitenunits warmtepompen

Einde mei, op de vakbeurs Architect@work, stelt Thercon in primeur de Climeleon voor. Een omhulsel om de buitenunits van warmtepompen in hun omgeving te camoufleren. In het najaar komt er een tweede, geluiddempende variant op de markt.

Thercon Climeleon

De vraag naar warmtepompen stijgt fors, nu steeds meer mensen overtuigd raken van het nut én het rendement ervan. De buitenunit van een lucht-water warmtepomp zit doorgaans in een beige metalen behuizing, die op het dak, tegen een muur of in de tuin wordt geplaatst. En precies dat weerhoudt sommige kandidaat-kopers nog, uit vrees het uitzicht van de woning of de tuin te verstoren.


Thercon Climeleon

Vandaar dus ook de naam: de ‘Climeleon’ gaat als het ware op in zijn omgeving. Gemaakt van weerbesteding cederhout dat na verloop van tijd mooi grijs kleurt, valt hij op de duur totaal niet meer op in de tuin, tegen de muur of op het platte dak. Volgens Thercon bestaat er vandaag geen evenwaardige oplossing op de markt: “Je kan wel een haag of andere geïmproviseerde omkasting aanleggen, maar die zal vroeg of laat het rendement van de warmtepomp beïnvloeden. De luchtaanvoer is een complexe zaak en cruciaal voor de goede werking. De Climeleon oogt misschien eenvoudig, maar hier zijn maanden van onderzoek en testen aan voorafgegaan”.


Thercon Climeleon

Geluiddempende variant op komst
Bob Schottey van Okri Design heeft de vormgeving van de Climeleon Natural uitgewerkt. Hij tekende ook voor het ontwerp van de volgende Climeleon, een baanbrekende kunststof designuitvoering die ook het geluid van de warmtepomp drastisch zal verlagen. “Ook al zijn onze warmtepompen zowat de stilste op de markt, het is een bekommernis van de mensen waarmee we rekening moeten houden”, zegt Waumans. Deze uitvoering, die Climeleon ‘Wave’ zal heten, zou in oktober beschikbaar zijn.

Climeleon ‘Natural’ (hout, niet-geluiddempend): leverbaar vanaf juni 2011, richtprijs: vanaf 490 euro excl. btw (afhankelijk van de afmeting).Bron: RCA Datum: 28-04-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 20°C

Max. 18°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners