CIB Vlaanderen spreekt over heksenjacht

CIB Vlaanderen spreekt over heksenjacht van minister Peeters

   

CIB Vlaanderen, met meer dan 2.400 leden de grootste en meest representatieve beroepsvereniging van vastgoedmakelaars en syndici in ons land, is niet te spreken over de bijzonder negatieve berichtgeving die vicepremier Kris Peeters afgelopen weekend plots lanceerde richting de vastgoedsector en dit naar aanleiding van een nationaal onderzoek door de Economische Inspectie.

Zonder de minste duiding te geven bij de cijfers die Peeters van de Economische Inspectie verkregen heeft en zonder de minste vorm van overleg, nagelde hij de volledige vastgoedsector aan de schandpaal. 

“Ongehoord en ongezien wat de minister dit weekend naar buiten bracht, zeker als je weet dat de sector aan Peeters enkele weken terug zélf heeft gevraagd om op een constructieve manier rond de tafel te zitten om meer duiding te krijgen bij de door hem aangehaalde cijfers. Die vergadering vindt op 1 maart al plaats, maar blijkbaar is het belangrijker om eerst de media te halen, dan overleg te plegen. De vastgoedmakelaars voelen zich geviseerd. Dit is pure stemmingmakerij op kap van een welbepaalde sector. Ons proces is al gemaakt nog voor onze stem werd gehoord”, meent CIB Vlaanderen.

De cijfers over de inbreuken die door de Economische Inspectie zijn vastgesteld, zijn wat ze zijn. Dat ze altijd beter kunnen, ontkent CIB Vlaanderen niet en daar zullen we ons als beroepsorganisatie ook voor inzetten, maar dat ze bijzonder vaag gestipuleerd zijn, valt ook niet te ontkennen. Peeters had net zo goed kunnen schrijven dat 85,71 % van de vastgoedmakelaars wél in orde is met het correct aangeven van de prijs. Net zozeer had hij kunnen aangeven dat 80% zijn werk wel goed doet op vlak van het omschrijven van de opdracht of de bepalingen inzake de verlenging van de makelaarsopdracht. “Maar neen, hij gooit alle negatieve cijfers op een hoopje en concludeert dat 6 op de 10 makelaars zich niet houden aan de wettelijke voorschriften. Het is dus maar hoe je het verwoordt.”

Andere opvallende vaststelling is dat volgens Peeters de sector “doet alsof zijn neus bloedt” in het antwoord dat hij mocht ontvangen en is hij daarover verontrust. Het tegenovergestelde is waar. Het BIV heeft onmiddellijk en constructief geantwoord op zijn schrijven, aangevuld met de vraag tot overleg. CIB Vlaanderen daarentegen als meest representatieve beroepsvereniging werd op geen enkel moment geïnformeerd of aangeschreven. “Met constructiviteit bereik je veel meer dan met afbraakpolitiek”, oordeelt de beroepsorganisatie die aangeeft nog meer te zullen inzetten op het informeren en sensibiliseren van haar leden.

Bron: CIB Vlaanderen Datum: 25-02-2017

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners