Training center hernieuwbare energieën

Training center hernieuwbare energieën

      

Cedicol, het informatie- en referentiecentrum voor vloeibare brandstoffen in België, bestaat dit jaar 50 jaar maar opereert nu in een energielandschap dat grondig wijzigt. Nieuwe technieken, hernieuwbare energieën en de wetgever sturen de aanpak naar opleidingen met alles onder 1 dak.

Cedicol training center voor nieuwe technieken en hernieuwbare Energieën

De opleidingen richten zich op het middenkader en technici van het verwarmingsbedrijf en bestrijken het brede veld van de ketel/brandercursussen over de reservoiropleidingen tot de verwarmingsaudit.

Vandaag heeft de installateur de mogelijkheid om zijn klant te laten kiezen tussen verschillende nieuwe technieken en energieën, zowel fossiele als hernieuwbare. Daarenboven worden deze meer en meer gecombineerd in hybride oplossingen.

Anderzijds treedt de wetgever veel actiever op en is de plaatsing en onderhoud/controle van de systemen quasi veralgemeend maar met verschillende regels per gewest.

Als marktleider in opleidingen voor brander- en reservoirtechnici in de stookoliesector heeft het Cedicol training center zijn opleidingsaanbod - met erkenningen voor de 3 gewesten - verruimd naar andere energieën met integratie van nieuwe technieken.

Een gemoduleerde aanpak gericht op efficiëntie
Als eerste stap werden in 2011 de opleidingen in het kader van de nieuwe wetgeving van het Brussels Gewest verruimd met een G1/G2/G3 gasopleiding.

Om de overlappende opleidingen van de verschillende gewesten te vermijden werd gekozen voor een modulaire aanpak met een ‘menustructuur’. Hierbij kiest de technicus, in functie van zijn voorkennis en erkenningen, de modules die hem zo efficiënt mogelijk toegang geven tot de gewenste erkenningen in de gekozen gewesten.

Wilfried De Greef, Cedicol training manager: “Door deze aanpak op maat kunnen wij de kosten voor de werkgever - die zijn technicus anders langer moet missen – zo laag mogelijk houden en met inhoud op maat meer inspelen op de opleidingsbehoefte van de technicus.”

Een praktijkgericht energiecentrum met een volledig opleidingsaanbod voor de 3 gewesten
Deze modulaire aanpak in het kader van de Brusselse wetgeving werd verder doorgetrokken naar de erkenningen voor het Waals Gewest en zal, zodra de wetgeving in het Vlaams Gewest dit toelaat, daar ook toegepast worden.

De combinatie van verschillende energiebronnen, de zon in het bijzonder, biedt een perspectief op zuinig en duurzaam verwarmen. Deze hernieuwbare energieën en technieken zullen ook moeten beantwoorden aan nieuwe regels met de bijhorende opleidingen. Ook daar zal het Cedicol training center zijn aanbod verruimen en zich aldus profileren als een praktijkgericht energieopleidingscentrum met een volledig opleidingsaanbod in een concept ‘alles op 1 service platform’.Bron: Cedicol Datum: 09-10-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners