Bouwsector sluit elk jaar autofabriek

Bouwsector sluit elk jaar autofabriek

  

Sinds eind 2011 zijn al bijna 20.000 jobs verdwenen in de bouwsector volgens VCB en Bouwunie. Dat is meer dan 4 keer Ford Genk! Zonder sterke maatregelen voor de bouw zullen er volgend jaar opnieuw 5.000 jobs op de tocht staan en het jaar daarna opnieuw enzovoort. De regering voorziet maatregelen, maar die dreigen pas in 2020 in werking te treden.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Het is het moment van de waarheid voor dit dossier. Beslist de regering om de werkgelegenheid in de bouw te redden?”
Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie: “2020 is te laat om het massale jobverlies in onze sector een halt toe te roepen. Wij verwachten nu een sterk signaal!”

Tegen het einde van dit jaar moet het parlement de wetteksten over de taxshift goedkeuren. In het pakket is er een specifieke maatregel voor de bouw voorzien. De regering heeft immers goed begrepen dat de algemene loonlastenverlaging in de bouw weinig zoden aan de dijk brengt. Daarom is voor de bouw een enveloppe voorzien van 604,9 miljoen. Maar… die specifieke lastenverlaging zou pas in 2020 geactiveerd worden!


Al 20000 jobs weg in de bouwsector - Jobverlies is 4 maal Ford Genk

Tegen dan heeft de oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven voor een sociaal bloedbad gezorgd. Aan het huidige tempo zullen dan 40.000 jobs in de bouw verloren zijn. Dat zijn 40.000 jobs van mensen, maar ook evenveel gemiste inkomsten voor onze schatkist, naar schatting zo’n € 1,3 miljard! Veel bouwvakarbeiders die hun job verliezen belanden in de werkloosheid en geraken niet aan de slag in een andere sector.

De Belgische bouwsector vraagt al een hele tijd een oplossing voor de oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven die werknemers detacheren naar ons land. Het erg grote verschil in loonkost (20 tot 35%) vormt een grote handicap voor onze bouwbedrijven, die steeds meer aanbestedingen verliezen en verplicht worden om personeel te ontslaan. Ter illustratie: een gemiddeld Belgisch salaris bedraagt € 32,26 per uur tegenover € 27,44 in Portugal, € 27,37 in Roemenië en € 22,69 in Polen.

In de zomer ondertekende de bouwsector samen met staatssecretaris Bart Tommelein een plan voor eerlijke concurrentie met 40 maatregelen in het kader van de strijd tegen de sociale dumping. De regering zal deze maatregelen nu uitvoeren. Maar zonder drastische lastenverlaging zal de werkgelegenheid in de bouw niet gevrijwaard worden.

De bouw becijferde dat er een lastenverlaging nodig is van € 6 per gepresteerd uur om een voldoende groot shockeffect te creëren en de neerwaartse spiraal van jobverlies om te draaien. De regering zal in dat geval kunnen rekenen op belangrijke terugverdieneffecten, maar enkel als de maatregel zo snel mogelijk in werking treedt: 2016 dus en niet 2020.

Bron: VCB & Bouwunie Datum: 16-10-2015

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 14°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners