Bouwprofessionelen leren bio-ecologische principes

Bouwprofessionelen leren bio-ecologische principes kennen

Met een zeventigtal deelnemers was de introductiedag van de Eco-Bouwpools, die op 25 mei plaatsvond in het Boudewijngebouw te Brussel, een succes. Dit geeft VIBE vzw (het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen) een extra stimulans om voort te gaan op de ingeslagen weg.

Bouwprofessionelen leren bio-ecologische principes kennen

Met een zeventigtal deelnemers was de introductiedag van de Eco-Bouwpools, die op 25 mei plaatsvond in het Boudewijngebouw te Brussel, een succes. Dit geeft VIBE vzw (het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen) een extra stimulans om voort te gaan op de ingeslagen weg.

Introdag Eco Bouwpools

Er werd alvast een Limburgse stuurgroep opgericht om de provinciale uitbouw in gang te steken. Een dubbelinterview met Peter Thoelen, bestuurder van VIBE en Sarah Grimonprez, projectmedewerker voor de Eco-Bouwpools.

Alles wijst erop dat mensen zich steeds bewuster worden van hun verantwoordelijkheden. U beweert zelfs dat velen verder willen gaan dan de wettelijke norm?

Peter Thoelen: “We merken inderdaad dat de vraag naar gezonde en milieuvriendelijke woningen stijgt. Consumenten worden overspoeld met slecht nieuws. En het blijft niet alleen bij de aanhoudende berichten over de verontrustende milieu-effecten van ons consumptiemodel. De resultaten van onder meer het FLIES-onderzoek van VITO wezen eveneens op een slechte binnenluchtkwaliteit. De complexiteit van de huidige problematiek begint duidelijk te worden. Dit noopt mensen ertoe zich te engageren voor een integrale aanpak. Dat is nu precies wat de bio-ecologische principes beogen.”

Sarah Grimonprez: “De vraag vanuit de markt neemt inderdaad toe. Dit zet bedrijven ertoe aan hun aanbod in meer of mindere mate op gezonde en milieuvriendelijke wijze in te vullen. In deze nichemarkt zijn de klanten vaak bereid een extra investering te doen voor de meerwaarde die bio-ecologisch bouwen biedt. Een bedrijf zou wel gek zijn om deze kans te laten liggen. Wij bieden hen de mogelijkheid om zich onder te dompelen in de bestaande bio-ecologische knowhow.”

Hoe zit het met de marktsaturatie?

Peter Thoelen: “Regelmatig vragen mensen ons naar adressen van aannemers, architecten en handelaars die met bio-ecologische materialen werken. De informatie die we uitdragen puren we uit onze databank. Hierin zitten alle VIBE-bouwpartners. Deze bedrijven zijn erkend of dragen ons label. Dit duidt erop dat je er van op aan kunt dat ze de nodige vakkundigheid en productkennis bezitten om bio-ecologische projecten tot een goed resultaat te brengen. Hoewel deze lijst continu groeit, is er nog steeds een kloof tussen vraag en aanbod. Dit ‘gat in de markt’ biedt veel mogelijkheden aan klassieke bouwfirma’s die hun klanten iets extra’s willen bieden.”

Met het Eco-Bouwpoolsproject wil VIBE dus klassiek geschoolde aannemers en architecten inwijden in de bio-ecologische vakkneepjes. Is het dan de bedoeling van die bouwbedrijven groene jongens te maken?

Sarah Grimonprez: “Een beetje ecologisch bewustzijn heeft nog niemand kwaad gedaan (lacht). Het is niet zo dat we willen dat bedrijven zich uitsluitend gaan toespitsen op de bio-ecologische principes. Wij zien even graag professionelen komen die ervoor kiezen het bio-ecologische aspect slechts in een deel van hun gamma te integreren. Daarom ook dat we een nieuw labelsysteem introduceerden. Sinds eind vorig jaar kan er naast een erkenning ook een label behaald worden met één tot drie sterren. Het aantal sterren duidt op het aandeel dat het bio-ecologische uitmaakt van het totaalpakket. Iedereen die er op een juiste manier mee bezig is komt dus in aanmerking.”

Zijn er voorwaarden aan de deelname verbonden? Moeten de bedrijven bijvoorbeeld achteraf bewijzen dat ze de theorie en praktijkgerichte suggesties die jullie hen aanreiken toepassen?

Peter Thoelen: Er is geen examen aan verbonden als je dat bedoelt (lacht). Nee, wij bieden hen die kennis en gelegenheden tot ervaringsuitwisseling aan. Zo zullen wij de deelnemers duiden op het bestaan en de toepassingen van gezonde materialen. Wat zij daar uiteindelijk mee doen, daar hebben we uiteraard geen vat op. Wij hopen dat er toch een aantal zullen kiezen voor het VIBE-label.”

De eerste inhoudelijke dag die jullie organiseerden in Brussel is alvast op basis van het aantal aanwezigen een succes. Zijn julie er ook tevreden over?

Peter Thoelen: Zeker. Aanvankelijk kwamen de inschrijvingen traag op gang. De lijst groeide echter aan en uiteindelijk zaten er een zeventigtal geïnteresseerde luisteraars in de zaal. Eerst legde ik hen het wat en waarom van de bio-ecologische bouw uit. Sarah lichtte kort het project toe. Daarna nam Paul Eykens het roer over. Hij wist de deelnemers te boeien met zijn presentatie over isolatie en luchtdichting. Na de pauze werden de aanwezigen opgedeeld. De aannemers verhuisden om te gaan luisteren naar een begeesterde Gunter Temmerman. Christophe Debrabander voorzag de architecten van tekst en uitleg. Achteraf kwamen we terug samen op de bouwmarkt, waar 17 exposanten hun bio-ecologisch aanbod tentoon stelden. Dat was het moment om wat na te praten met een drankje en een hapje.”

Sarah Grimonprez: “Het project loopt goed. We krijgen langs alle kanten positieve reacties. Het aantal projectpartners is ondertussen nog verder uitgebreid. Onlangs sloot ook de Bond van Vlaamse Architecten zich aan. En uit een enquête die Bouwunie, een andere partner, heeft gehouden onder haar leden, blijkt dat bijna 90% van de ondervraagden interesse had om op één of andere manier bij te leren over bio-ecologisch bouwen. De werkvorm die daarvoor verkozen werd verschilde.”

Wat staat de deelnemers nog te wachten?

Sarah Grimonprez: “Ik zou voor de duidelijkheid even willen toevoegen dat er geen ‘vaste deelnemers’ zijn. De Eco-Bouwpools zijn een open gebeuren. Wij hebben een bestand met contactpersonen die we uitnodigen wanneer er iets te doen is. Iedere geïnteresseerde bouwprofessioneel kan zich op elk moment op de maillijst inschrijven door zijn gegevens door te spelen via ecobouwpools@vibe.be. Iedere deelnemer kan zich vervolgens al dan niet inschrijven voor de activiteiten die we organiseren. Binnenkort zal dat zelfs via de website van het project, www.eco-bouwpools.be, kunnen.”

Peter Thoelen: “We starten de uitwerking per provincie in Limburg. Op dinsdag 5 juni zaten we samen met de stuurgroep voor Limburg, waarin het Steunpunt Duurzaam Bouwen Limburg en een aantal regionale partners een belangrijke rol zullen spelen. We plannen nog een aantal inhoudelijke dagen, dit keer toegespitst op de praktijkervaring. Het is de bedoeling dat de deelnemers eerst de basisprincipes leren. Daarna kunnen ze in dialoog gaan met de ervaren architecten en aannemers die we optrommelen. De ideale plaats hiervoor is de werf. De materialen kunnen ze leren kennen tijdens een bezoek aan handelaars of fabrikanten.”

Sarah Grimonprez: “Concreet willen we ons in Limburg concentreren op drie doelgroepen: architecten, schrijn- en dakwerkers en schilders. Dit sluit niet uit dat we ook nog activiteiten inrichten voor een breder professioneel publiek. In september zijn Oost- en West-Vlaanderen aan de beurt. We plannen dan ook daar een busreis. Momenteel zijn we adressen van bio-ecologische projecten aan het verzamelen, die interessant kunnen zijn om samen met de deelnemers te gaan bekijken.”

Wie op de hoogte gehouden wil worden van de projectactiviteiten kan zijn gegevens doormailen naar ecobouwpools@vibe.be

Bron: Vibe
17/06/2007

Bron: Vibe Datum: 17-06-2007

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners