Ontsnappen aan nieuwe woonbonus

Ontsnappen aan nieuwe woonbonus

  

2/3de van de Vlamingen met plannen voor een eigen woning zegt meer ongerust te zijn dan een jaar geleden over de impact van de afbouw van de woonbonus vanaf 1 januari 2015. Bijna de helft tracht hieraan te ontsnappen door dit jaar nog een lening af te sluiten en sneller dan voorzien te starten met zijn project.

Nieuwe regeling voor de woonbonus vanaf januari 2015

Wanneer dit niet haalbaar is, betekent dit voor ruim 1 op 3 ondervraagden dat zij zich tevreden moeten stellen met een kleinere woning dan eerst gepland. De ontevredenheid is dan ook groot.

Dit blijkt uit een enquête in opdracht van Reynaers Aluminium bij Vlamingen met concrete plannen voor het verwerven van een eigen woning.

“Nu het einde van de woonbonus zoals we hem vandaag kennen zeer dichtbij komt, peilden we rechtstreeks bij Vlamingen met concrete bouwplannen naar de impact van de nieuwe woonbonus op hun plannen. Uit de resultaten blijkt duidelijk dat er op korte termijn veel ongerustheid en onzekerheid is. Velen hebben er echter ook vertrouwen in dat de nieuwe woonbonus de hoge prijzen van gronden en huizen zal drukken. Dit stemt ons voorzichtig optimistisch op langere termijn”, aldus Peter Ottevaere, woordvoerder van Reynaers Aluminium.


Nieuwe regeling voor de woonbonus vanaf januari 2015

Ruim 7 op 10 Belgen vindt dat het door de hervorming van de woonbonus vandaag moeilijker dan ooit is om een eigen woning te verwerven. Dit treft volgens 71% vooral jonge gezinnen. Om hieraan op de valreep te ontsnappen, tracht bijna de helft van de ondervraagden (45%) zeker dit jaar nog hun hypothecair krediet af te sluiten en zegt 40% sneller met zijn project te starten dan voorzien.

Bijna 1/3de berekende al het verlies dat ze zullen lijden als ze hun lening pas volgend jaar kunnen afsluiten (29%). In dat geval zullen zij een kleinere woning kopen of bouwen dan gepland (37%). Dit omdat ze minder zullen kunnen lenen dan oorspronkelijk voorzien (35%). 25% zegt dat de nieuwe woonbonus hun verplicht om langer een woning te huren.

Ontevreden over beleid
De hervorming van de woonbonus wordt door Vlamingen met plannen om een eigen woning te verwerven dan ook niet in dank afgenomen. Zo stelt 47% erg ontevreden te zijn over de Vlaamse Regering en 1 op 2 vreest dat het fiscale voordeel tijdens de looptijd van de lening nog verder zal afgebouwd worden. Ruim 2 op 3 heeft bovendien nood aan meer informatie over de nieuwe woonbonus. Een ruime meerderheid van de ondervraagden (63%) is flink ongeruster over de fiscale en financiële aspecten van hun project dan een jaar geleden. Meer dan de helft van de deelnemers aan de Reynaers enquête maakt zich ook meer zorgen dan verleden jaar over de dure energieprijzen en de geplande lastenverhogingen door de regering.

In tegenstelling tot verleden jaar zijn de ondervraagden dan weer heel wat minder ongerust over de schaarste en betaalbaarheid van bouwgronden (33% tov 42% in 2013), economische crisis (30% tov 40% in 2013), verdere prijsstijging van de huizen (27% tov 40% in 2013) en de moeilijkheid om een lening te krijgen (22% tov 26% in 2013). Er is dus hoop voor de toekomst.
Bron: Reynaers Datum: 18-10-2014

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 32°C

Max. 34°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners