Bouw kende terugval met 3,4 procent in 2009

Bouw kende terugval met 3,4 procent in 2009

De Belgische bouwsector heeft vorig jaar een terugval van de activiteit gekend met 3,4 procent en daarmee beter gepresteerd dan de privésector in zijn geheel. Dat staat te lezen in het jaarverslag 2009-2010 van de Confederatie Bouw.

Bouw kende terugval met 3,4 procent in 2009

De Belgische bouwsector heeft vorig jaar een terugval van de activiteit gekend met 3,4 procent en daarmee beter gepresteerd dan de privésector in zijn geheel. Dat staat te lezen in het jaarverslag 2009-2010 van de Confederatie Bouw.

Arbeider in de bouw - wapening


Het was de sector van de gebouwen die het meest door de crisis aangetast werd. Het aantal vergunningen daalde vorig jaar met 13 procent bij de nieuwbouwwoningen en met 7 procent bij de niet-residentiële nieuwbouw. De Confederatie Bouw verwacht dat deze sector ook dit jaar onder druk zal blijven staan.

De sector van de infrastructuurwerken heeft het in 2009 dan weer bijzonder goed gedaan, dankzij een toename van de overheidsinvesteringen met bijna 12 procent. Verwacht wordt dat die goede prestatie in 2010 herhaald zal worden, met een groei boven de 5 procent.

De Confederatie Bouw verwacht dat de sector in 2010 opnieuw een moeilijk jaar zal beleven, met een terugval van 2 tot 3 procent. Vanaf 2011 zou de bouw opnieuw gaan groeien, onder meer door een herstel van de investeringen door ondernemingen. De Confederatie verwacht ook dat de infrastructuurinvesteringen zullen blijven stijgen, om hun top te bereiken aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.
"Wat de gemeenschappen en gewesten betreft, merken wij dat de echte start van het plan om de Waalse wegen te verbeteren en de aanzet tot een intensivering van de investeringen in Vlaamse wegen, zullen bijdragen tot de toename van de investeringen. Die zou meer dan 8 procent moeten bedragen", aldus Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw.

In het memorandum van de Confederatie dat aan de politieke partijen gericht werd voor de komende parlementsverkiezingen en dat dinsdag toegelicht werd, is de prioriteit om "investeringen in de bouw te ondersteunen opdat de sector vanaf 2011 opnieuw duurzaam zou kunnen groeien".

De Confederatie Bouw trekt ook van leer tegen de OESO, die in een rapport over België suggereert om het gewicht van de vastgoedfiscaliteit te verhogen, en waarin aanbevolen wordt om te snoeien in de aftrekmogelijkheden bij hypothecaire leningen, om de verlaagde btw-tarieven af te schaffen en de kadastrale inkomens en onroerende voorheffing te verhogen. "Deze kortzichtige visie van de OESO negeert volledig de sociale evenwichten die het functioneren van de vastgoedfiscaliteit kon tot stand brengen", aldus de Mûelenaere, die de volgende regering vraagt om "in geen enkel geval de belasting op onroerende goederen te verhogen".

De Confederatie Bouw roept de volgende regering ook op om de belasting voor renovatie van gebouwen permanent te verlagen tot 6%. Besparen in de bouw kan voor de confederatie niet de bedoeling zijn.

Bron: Deredactie.be
8/06/2010

Bron: Deredactie.be Datum: 08-06-2010

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 24°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners