Belgische woningmarkt blijft sterk in turbulente t

Belgische woningmarkt blijft sterk in turbulente tijden

Tegen de verwachtingen en menig doemdenken in bleek 2007 dan toch nog een sterk jaar te zijn voor de Europese woningmarkt. Dat zei ERA, de grootste makelaar in residentieel vastgoed, vandaag tijdens een persconferentie. ERA gaf er een jaarlijkse update van de Europese woningmarkt, Amerika inclusief.

Belgische woningmarkt blijft sterk in turbulente tijden

Tegen de verwachtingen en menig doemdenken in bleek 2007 dan toch nog een sterk jaar te zijn voor de Europese woningmarkt. Dat zei ERA, de grootste makelaar in residentieel vastgoed, vandaag tijdens een persconferentie. ERA gaf er een jaarlijkse update van de Europese woningmarkt, Amerika inclusief.

Dure woningprijzen

Hoewel de prijzen van de woningen in de meeste landen in het afgelopen jaar nog verder stegen, nam het aantal aan- en verkopen toch toe. Ook in België. De Belgische woningmarkt blijft bovendien een erg stabiele markt. Toch krijgen sommige Europese woningmarkten wel rake klappen. Voorts formuleerde ERA tijdens de persbijeenkomst nog een aantal prognoses voor de toekomst.

Transacties: winnaars en verliezers
"Er zijn heel wat markten die meer dan behoorlijk stand houden en zelfs een stijging van het aantal transacties kunnen optekenen", zegt Iain Cook, bestuurder van ERA Belgium. Zo steeg het aantal transacties in Frankrijk met 11% en in België met 4,5%. In absolute getallen werden er in België 121.000 transacties gesloten. Dat is maar liefst het hoogste aantal in zes jaar tijd. Gemiddeld zit het aantal verkochte woningen in België rond de 118.000. "België kan dus niet alleen een prima rapport voorleggen, maar eens te meer blijkt uit de cijfers dat we hier een erg stabiele huizenmarkt hebben", zegt Iain Cook.

In sommige landen zit het aantal transacties wel degelijk op ramkoers. Aan de staart van de peloton bengelt Ierland waar de terugval maar liefst bijna een vierde bedraagt (23%). Ook in Spanje en Portugal worden er minder woningen verkocht: beide goed voor een daling van 12%. De Duitse markt gaat er met 8% op achteruit.

Prijsontwikkelingen
Zoals al eerder bekend werd gemaakt, ging een woning in eigen land in 2007 voor gemiddeld 8,7% meer van de hand dan in 2006. Hierdoor lag de gemiddelde prijs in 2007 ? volgens de statistieken - voor alle woningen samen op 184.500 euro, ofwel 15.000 euro meer dan in 2006.
Ondanks een terugval in transacties stegen de prijzen in Spanje nog met 5,4%. Zweden was de absolute topper met een prijsstijging van 27%. In ondermeer Duitsland, Portugal en Ierland daalden de prijzen, waarbij de daling in Ierland met 7,3% het grootst was.

2008 en daarna?
Dat er sprake is van stagnatie op de meeste Europese markten is duidelijk. In heel Europa ziet men meer 'te koop'-borden staan dan een jaar terug, maar er blijven zeer grote verschillen. Ook wat de verkooptijd betreft zijn er regionale verschillen.
Globaal genomen staan huizen gemiddeld iets langer te koop dan een jaar geleden, thans 94 dagen. Maar in Limburg en West-Vlaanderen werden huizen dan weer sneller verkocht en in Vlaams-Brabant moest een verkoper gemiddeld iets meer geduld oefenen.

Prognoses voor België
ERA is ervan overtuigd dat de rampspoed waarmee sommige landen geconfronteerd worden, de Belgische huizenbezitter bespaard zal blijven. Nergens zijn de transacties de afgelopen jaren zo stabiel gebleven als in ons eigen land en ? ondanks de stevige stijging ? verlopen de prijsstijgingen gelijkmatig. Er is dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat de prijzen in België zullen dalen.
ERA waarschuwt de verkopers er wel voor dat een realistisch vraagprijs de sleutel is tot een vlotte verkoop. "Alle woningen die door ERA-makelaars werden verkocht dit jaar, werden vlot verkocht. Dat kunnen we alleen maar realiseren wanneer de vraagprijs afgestemd is op de reële marktwaarde. En we constateren inderdaad dat bij de gerealiseerde transacties de vraagprijs, gemiddeld niet te veel boven de gerealiseerde verkoopprijs ligt. Voorts is het onze overtuiging dat het geen zin heeft een eventuele aankoop uit te stellen in de hoop op lagere prijzen", besluit Iain Cook.

Bron: News Engine
25/09/2008

Bron: News Engine Datum: 25-09-2008

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 14°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners