786 dagen wachten op sociale woning

786 dagen wachten op sociale woning

De gemiddelde wachttijd voor een gezin om in Vlaanderen een sociale woning te huren is volgens de laatst beschikbare cijfers meer dan twee jaar, meer bepaald 786 dagen. Maar die cijfers geven een vertekend beeld.

786 dagen wachten op sociale woning

De gemiddelde wachttijd voor een gezin om in Vlaanderen een sociale woning te huren is volgens de laatst beschikbare cijfers meer dan twee jaar, meer bepaald 786 dagen. Maar die cijfers geven een vertekend beeld.

sociale woonblok - woningbouw

Kandidaat-huurders weigeren vaak verschillende keren een aanbod en zijn soms zeer selectief geworden. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld) donderdag in de Commissie Wonen geantwoord op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Jan Penris.

Op geactualiseerde cijfers is het nog even wachten, maar eind 2005 stonden er in Vlaanderen 58.215 mensen ingeschreven als kandidaat-huurder voor een sociale woning (Het ging om kandidaten die nog geen sociale woning huurden). De gemiddelde wachttijd voor een gezin bedroeg toen 786 dagen. Gezinnen met vier of meer gezinsleden moesten zelfs 978 dagen wachten.
Maar volgens minister Keulen mag men zich niet blindstaren op die naakte cijfers. De werkelijkheid is genuanceerder. Zo weigeren mensen vaak drie of vier keer een aanbod omdat het niet aan hun wensen voldoet. Als menen tevreden zouden zijn met het voorhanden zijnde aanbod, dan zouden zij meestal binnen het jaar geholpen zijn, meent Keulen.

Met het nieuwe sociaal huurbesluit, dat moet ingaan op 1 januari 2008, hoopt Keulen in te spelen op het fenomeen van de weigeringen. In dat nieuwe besluit kunnen kandidaat-huurders nog maar één keer een aanbod weigeren.
Jan Penris (Vlaams Belang) geeft toe dat sommige kandidaat-huurders "kieskeuriger" zijn geworden. Maar die kieskeurigheid is volgens hem verantwoord. "Veel sociale huurders bedanken ervoor om gehuisvest te worden in gettoblokken of in appartementen die veel gebreken vertonen", aldus Penris.

Penris verwees ook naar het dossier van de Antwerpse sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning. Die maatschappij besliste onlangs een tijdelijk huurstop in te voeren omdat er problemen waren met het interne toewijzingsreglement van de maatschappij.
Zo voorzag het reglement dat kandidaten die al sociaal huurden, niet meer in aanmerking kwamen voor een andere sociale huurwoning. Bovendien werden er bij enkele toewijzingen alleen kandidaten met de Belgische nationaliteit in aanmerking genomen. Discriminatie, zo oordeelde minister Keulen eerder.

Intussen heeft De Ideale Woning haar reglement aangepast en is het probleem van de baan, klinkt het op het kabinet van minister Keulen.

Bron: Gazet van Antwerpen
8/10/2007

Bron: Gazet van Antwerpen Datum: 08-10-2007

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners