Laatjebouwen :: Planning voor het verhuizen

Planning voor het verhuizen

Een verhuis moet lang van tevoren gepland worden om alles vlekkeloos te laten verlopen. Verhuizen is gewoon een kwestie van goede planning en wat organisatietalent om tijdig de nodige stappen te ondernemen.
Hieronder vindt je een draaiboek terug vanaf je denkt aan het verhuizen tot wat je na de verhuis dient te ondernemen.

Succes ermee !

Zodra je weet dat je gaat verhuizen

- Ben je huurder, dan moet je de eigenaar van woning of appartement via een aangetekend schrijven op de hoogte brengen van je geplande vertrek. De wettelijke opzegtermijn is 3 maanden vanaf de 1ste van de maand die volgt op het versturen van het aangetekend schrijven.
- Ga zeker tijdig op zoek naar een nieuwe school of crèche voor de kinderen.
- Denk ook eens aan een nieuwe dokter, tandarts, apotheek, ziekenfonds en ziekenhuis en dergelijke. Zeker als je naar een verder afgelegen plaats verhuist.

3 maanden voor het verhuizen

- Zorg dat je de woning die je verlaat in een deftige staat kan achterlaten, voer desnoods herstellingen uit zodat je geen opmerkingen kan krijgen bij de opmaak van de staat van bevinding bij vertrek.
- Laat de verwarmingsketel nakijken en de schoorsteen vegen. Standaard huurcontracten bevatten normaal altijd de clausule voor een verplicht jaarlijks onderhoud van deze installaties.
- Leg je verhuisfirma tijdig vast en ga na of er geen markt, kermis of dergelijke gaande is op de dag van de verhuis op de oude en de nieuwe verhuislocaties.

30 dagen voor het verhuizen

- Werklozen verwittigen de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en de aanverwante instantie (HVW, VDAB, ed.); gepensioneerden verwittigen pensioenkas; Geniet je van sociale bijstand, dan moet je je dossier laten overdragen naar het OCMW van de nieuwe stad of gemeente.
- Ga naar het postkantoor om je post naar je nieuwe adres te laten sturen of breng de Post online een bezoekje via www.depost.be/DoMyMove
- Geef je nieuw adres door aan al je vrienden en kennissen via e-mail adressenbestand. Zij die niet over e-mail beschikken stuur je een kaartje met je nieuwe adresgegevens.
- Ga naar de bank om je nieuwe adres door te geven en controleer of bestendige opdrachten (huur, spaarboekje) en domiciliëringen (gas, elektriciteit, telefoon) zijn aangepast. Vraag ook om je dossier over te dragen naar het dichtsbijzijnde agentschap van de betreffende bank.
- Breng je verzekeringsmakelaar / verzekeringsmaatschappij op de hoogte en geef je nieuw adres door en laat tevens je lopende polissen aanpassen (brand, diefstal, enz.).
- Neem contact met de diverse nutsmaatschappijen:

  • De kabelmaatschappij ; Als er in de nieuwe woning nog geen aansluiting op de kabel is, dien dan een maand voor de verhuis een aanvraag in voor de aansluiting. Breng een bezoekje aan hun website waar hier zeker nuttige info over te vinden is.
  • De telefoonmaatschappij ; overdracht van de lijn en/of Internetaansluiting. Breng een bezoekje aan hun website waar hier zeker nuttige info over te vinden is.
  • Water-, gas- en elektriciteitsmaatschappijen ; neem tijdig contact op voor je verhuis. Breng hier ook weer een bezoekje aan hun respectievelijke website waar hier ook weer zeker nuttige info over te vinden is.

- Breng ook volgende instanties op de hoogte

  • De belastingadministratie (Voor zelfstandigen of zelfstandigen in bijberoep; ook de BTW administratie en de sociale verzekeringskas).
  • Je ziekenfonds (CM, Socialistische mutualiteiten, onafhankelijk ziekenfonds, … )
  • Je werkgever(s)
  • De School van al je kinderen
  • Je dokter
  • Abonnementen op krant en/of tijdschriften.
  • Sportclub(s) / Hobbyclub(s).

- Niet direct nodig maar wel nuttig is dat je een bezoekje brengt aan de bevolkingsdienst de nieuwe stad of gemeente.

  • Breng ze reeds op de hoogte van de nieuwe verblijfsadres.
  • Bij een verhuis naar Wallonië moet je een formulier voor aanvragen dat bedoeld is voor de dienst Luistergeld voor autoradio's (in Vlaanderen is dit afgeschaft).
  • Vraag info over de dagen van de ophaaldienst van huisvuil en hoe je aan vuilbakken kan geraken en dergelijke. Info over het reglement van het containerpark is ook altijd handig.
  • Vraag na of er speciale belastingen van toepassing zijn, voor bijvoorbeeld honden, schotelantennes en dergelijke.

Start enkele weken voor de effectieve verhuis met het inpakken van dozen en het demonteren van meubilair dat je niet echt van doen hebt.

7 dagen voor het verhuizen

- Herinner vrienden en kennissen aan de belofte die ze ooit gemaakt hebben om je mee te komen helpen verhuizen.
- Rij ook eens naar het containerpark met spullen die je toch nooit meer zal gebruiken en waar je nu bij uitkomt, de rommel weg dus.
- Verzamel dozen en verpakkingsmateriaal om alles veilig naar de nieuwe woonst te brengen.

De dag van de verhuis !

-Als je goederen moet lossen op een openbare weg, zorg dan dat je de veiligheid van voetgangers en fietsers niet in het gedrang brengt, vraag dit desnoods op voorhand aan bij de gemeente.
- Voorzie sandwiches en drank voor de mensen die je komen helpen.
- Leg zaken apart die je nodig zal hebben voor je eerste overnachting (Dekens, toilettas, enz.)
- Sommige steden en gemeenten staan geen verhuis van meubilair en/of goederen toe voor 6 uur en na 22 uur omwille van wetgeving op het nachtlawaai.
- Raadpleeg zeker ook de checklist voor de verhuisdag.

8 dagen na de verhuis

- Meld je binnen de acht dagen aan bij de bevolkingsdienst van je nieuwe stad of gemeente. Daar zullen ze verdere instructies geven over de te volgen stappen, zoals het bezoek van een wijkagent en dergelijke.
- Doe dit ook als je binnen je dezelfde stad of gemeente verhuist !
- Laat je adres binnen de 14 dagen na je verhuis wijzigen op het inschrijvingsbewijs van je voertuig bij het politiecommissariaat.
- Een tip om een makkelijke inbraak te voorkomen is dat je de sloten van je nieuwe woonst laat vervangen.

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 13°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners