Zonneboiler - Zonnecollector

De Zonneboiler

De zonneboiler of zonnecollector biedt de kans om de warmte van de zon op te vangen in collectoren. Om de zonnestralen op te vangen worden op het dak vlakke plaatcollectoren, of vacuüm-buiscollectoren gemonteerd die in zich een vloeistof transporteren die hierdoor opgewarmd wordt.
Deze verwarmde vloeistof gaat dan naar een voorraadvat om dan te gebruiken om een boiler op te warmen voor het sanitair warm water of om te gebruiken voor lage temperatuur vloerverwarming. Er zijn zelfs firma's die een zonneboiler gebruiken voor het warme water van de wasmachine te produceren.



Zonneboiler - Vacuumcollectoren
Foto: Laatjebouwen.be

In de zomer kan een zonneboiler alle warmwaterproduktie voor zijn rekeneing nemen maar in de winter is er wel een naverwarming nodig door een koppeling met de bestaande centrale verwarming. Met een zonneboiler kan je tot 60% van je jaarlijks warmwaterverbruik opwekken en tot 30% van de capaciteit voor de verwarming van de woning.

Een zonneboiler mag je niet verwarren met Fotovoltaïsche panelen. De fotovoltaïsche panelen zorgen enkel voor de productie van elektriciteit en een zonneboiler enkel voor sanitair warm water voor of centrale verwarming.

Hoe werkt een zonneboiler

Een zonneboiler werkt volgens een eenvoudig principe. De zonnecollectoren vangen zonlicht op en geven dit af aan een medium dat in leidingen door de zonnecollector stroomt. In vlakke-plaat zonne-collectoren kan de temperatuur oplopen tot 95°C. In Vacuüm buiscollectoren kan de temperatuur aan de overdrachtkoppen makkelijk oplopen tot 200°C.
Het verwarmde medium (water of ... ... ) wordt via geïsoleerde leidingen naar een boiler en/of voorraadvat geleid waar het medium zijn warmte gaat afgeven aan sanitair warm water of voor gebruik bij de centrale verwarming.
Per lid van het gezin heb je voor vlakke plaat collectoren zo'n 1 à 1,5 m_ collectoroppervlakte nodig, wat overeenkomt met 700 tot 1.100 kWh per jaar.



Zonneboiler
Foto: Laatjebouwen.be

Voor het opwekken van sanitair warm water (85% van de zonneboilers in België dienen uitsluitend hiervoor) wordt de zonneboiler altijd gekoppeld aan een naverwarming. Indien deze naverwarming een doorstroomtoestel is, moet dit thermisch modulerend zijn en geschikt zijn voor binnenkomende watertemperaturen tot 85° C. Wil je gaan naverwarmen met een elektrische of indirect gestookte CV boiler dan kan dit zonder probleem. Je kan dan kiezen voor een mono boiler, deze wordt verwarmd door de zonneboiler en het water gaat dan naar de boiler van je cv-installatie. En je kan ook kiezen voor een duo boiler, deze is in het onderste segment aangesloten op de zonneboiler en in het bovenste segment op de CV installatie voor een eventuele naverwarming. In het geval van een duo-boiler is er geen aparte boiler meer nodig.

Wil je je zonneboiler ook gebruiken voor de centrale verwarming dan moet je eigenlijk kiezen voor een combi-zonneboiler-systeem. In dat geval is het warmwatertoestel en de centrale verwarmingsketel één geheel en wordt dit gebruikt voor zowel sanitair warm water als warm water voor de centrale verwarming, beide in gescheiden circuits.

Zwembadverwarming

Een perfect voorbeeld van dezelfde technologie als die van een zonneboiler is zwembadverwarming. Althans het principe hierbij is hetzelfde als bij een zonneboiler. Bij zwembadverwarming zorgt een kunststof absorptie mat (Absorber) die fungeert als zonne-collector voor de verwarming van het zwembad. Deze absorber geeft de opgevangen warmte door aan het water aanwezig in de absorber die via leidingen naar een warmtewisselaar wordt gestuurd en alzo het zwembadwater op een aangename temperatuur brengt. Dit zorgt voor een aanzienlijk verlenging van het zwemseizoen.
Uiteraard zijn er voor de verwarming van een zwembad geen subsidies te krijgen omdat het hier toch wel een luxe-produkt betreft.

Oriëntatie van de zonne-collectoren

Met volgende zaken dien je zeker rekening te houden bij het plaatsen van zonne-collectoren:

  • De hellingshoek moet tussen de 20 en 60° liggen, ideaal is een hellingshoek van 40°
  • Oriëntatie moet op het zuiden gericht zijn met een maximum afwijking van 35°
  • Zo weinig mogelijk bomen of schoorstenen in de weg zodat geen schaduw op de panelen kan vallen.
  • Goede bevestigingsmogelijkheden.
  • De zonne-collector kan ook op een plat dak gemonteerd worden met behulp van een aluminium frame met de juiste hellingshoek.

Kostprijs en Premies voor de zonneboiler.

Afhankelijk van de installateur en het gekozen type van installatie ben je voor een gezin dat uit 3à4 personen bestaat al gauw zo'n € 4.000 à € 7.000 kwijt (3 à 4m_ zonnepanelen).

Voor een actuele stand van zaken bezoek Premiezoeker.be



Korte Vragen en Bondige antwoorden over de Zonneboiler

Bekijk ze op DEZE pagina.


Ook kan je een kijkje nemen op de website van Belsolar, dat is de federatie van thermische zonne-energie : Belsolar.be



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 11°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners