Bouwen met Vezelbetonbouw

Bouwen met Vezelbetonbouw

Vezelbetonbouw werd in eerste instantie toegepast bij betonnen kelders en betonvloeren. Er wordt bij vezelbetonbouw gebruikt gemaakt van een systeembekisting die wodt volgestort met beton die staalvezels of kunststofvezels bevat. De bouw van een vezelbetonbouw woning duurt gemiddeld 8 à 10 weken vooraleer ze winddicht is.

De tussenvloeren bestaan uit predallen, ook breedplaatvloeren genoemd, die opgestort worden met eveneens vezelbeton. Zo zijn afwerkingen als een gepolierde betonvloer zeer makkelijk te realiseren.


Vezelbetonbouw
Foto: Concrete House
Vezelbetonbouw
Foto: Concrete House


Binnenbepleistering
Nadat de systeembekisting is weggenomen blijven de gladde betonwanden over en deze behoeven dus geen bepleistering, je kan deze behangen of schilderen of blank laten.
Wat wel van cruciaal belang is bij een vezelbetonbouw is dat je goed zal moeten nadenken over alle technische voorzieningen zoals inbouwdozen van de elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Later technische voorzieningen inbouwen in een vezelbetonbouw ins quasi onmogelijk en zal dan steeds in opbouw moeten gebeuren.

Dragende muren
Door de enorme draagkracht van de buitenmuren van de vezelbetonbouw zullen er relatief weinig dragende binnenmuren voorzien moeten worden war grote overspanningen mogelijk maakt met als gevolg grote ruimtes. De indelingsvrijheid bij een vezelbetonbouw is dus hoog.
De architecturale mogelijkheden voor het exterieur van een vezelbetonbouw zijn dan weer beperkt tot een meestal moderne architectuur.

Voordelen van Vezelbetonbouw

  • De constructie van een vezelbetonbouw is enorm stevig.
  • Flexibiliteit voor de indeling binnein de woning, en de grote overspanningen die kunnen gecreëerd worden.
  • Alle maten liggen op voorhand vast wat het bijvoorbeeld mogelijk maakt op ramen en deuren al direct na het ontwerp te bestellen en zo de totale bouwtijd te verkorten.
  • Een vezelbetonbouw is quasie ongevoelig voor koudebruggen.
  • Thermische Inertie van de woning: De wanden van een vezelbetonbouw hebben een zeer hoog accumulatievermogen en zullen vooral tot hun recht komen om de woning koel te houden tijden warme zomerdagen.
  • Strakke binnenafwerking mogelijk.


Voordelen en Nadelen van Vezelbetonbouw
Foto: Concrete House
Voordelen en Nadelen van Vezelbetonbouw
Foto: Concrete House


Nadelen van Vezelbetonbouw

  • Achteraf aanbouwen, renoveren of wijzigingen aanbrengen is praktisch bijna onmogelijk.
  • Enkel strakke bouwvormen zijn mogelijk. Op architecturaal vlak is bijna enkel de vierkante of rechthoekige doosvorm mogelijk. Wat wel met zich meebrengt dat dit een gunstige invloed heeft op het E-peil van de woning door een hoge graad van compactheid.
  • In alle gevallen is een stevige fundering nodig omdat het hier gaat om een zwaar woningtype. Afwerking van de buitenzijde van de woning beperkt zich meestal tot een buitenbepleistering (crepi)
  • Enkel mogelijk om te bouwen in combinatie met een sleutel op de deur aannemer omwille van de complexiteit van deze bouwtechniek.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 12°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners