Fotovoltaïsche zonnepanelen - pv panelen

Fotovoltaïsche Panelen

De term 'fotovoltaïsch' betekent letterlijk 'licht-elektriciteit'. 'Foto' is afgeleid van het Griekse woord "phos", licht, en 'voltaïsch" verwijst naar Alessandro Volta (1745-1827), onderzoeker van elektriciteit. In het Engels gebruikt men de term 'photovoltaic' en deze wordt doorgaans afgekort tot 'PV'.



PV Paneel
Foto: Laatjebouwen.be

De zonnestraling die op de atmosfeer van de aarde valt, bedraagt 1.360 Watt per m2. Hiervan bereikt 50 tot 1.000 Watt per m2 het aardoppervlak afhankelijk van de bewolkingsgraad. Fotovoltaïsche zonnecellen zetten het invallende zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit.
Door de aaneenschakeling van zonnecellen in meerdere modules kan deze elektriciteit nuttig gebruikt worden in de woning. Je kan kiezen om je fotovoltaïsch-systeem onafhankelijk van het openbare elektriciteitsnet (autonome systemen) te installeren, of te koppelen aan het openbare net en hierdoor mogelijkheid creëren om aan het openbare net te leveren (netgekoppelde systemen).



Toekomstgericht kan fotovoltaïsche zonne-energie zorgen voor een kwart van het totale Vlaamse elektriciteitsgebruik. Het is op lange termijn een belangrijke duurzame energie-opwekker.
De prijzen van deze PV-systemen zijn de laatste jaren voortdurend gedaald. Deze dalende trend zet zich nog steeds door en wordt versterkt door de toenemende massaproductie van PV-panelen en door de spectaculaire groei van de wereldmarkt.



Fotovoltaïsche Installatie
Fotovoltaïsche Panelen

Werking van fotovoltaïsche panelen

Een zonnecel is een rond of vierkant plaatje bestaande uit halfgeleidermateriaal, meestal silicium. (Polykristallijn - Monokristallijn - Multikristallijn - Amorf - Hybride technologie) . Een halfgeleider heeft de speciale eigenschap dat als er licht op invalt, elektronen een hogere energie krijgen waardoor er een spanningsverschil ontstaat tussen de twee contacten van de zonnecel. Met dit spanningsverschil kan men elektrische toestellen laten werken. Enig probleem is dat zonnecellen gelijkstroom produceren, en dat deze gelijkstroom, via een omvormer (inverter) en condensatoren, naar wisselstroom 230V moet omgezet worden om bruikbaar te zijn voor huishoudelijke toestellen.

Ook bij bewolkt weer wordt zonlicht omgezet in elektrische energie, alhoewel de opbrengst dan natuurlijk lager is. Sommige zonnepanelen (zoals die van Kaneka) zijn hier beter op voorzien en leveren ook bij diffuus licht een grotere opbrengst, maar halen bij sterke zonneschijn geen hoge pieken in hun energieopbrengst.

De jaaropbrengst van 1m_ fotovoltaïsch zonnepaneel gericht naar het zuiden onder een hoek van 36° levert 80 kWh per jaar op, wetende dat een gemiddeld gezin jaarlijks tot 4.000 kWh verbruikt. Het geleverde vermogen van een pv-paneel wordt gegarandeerd voor een periode van 25 jaar met mindere opbrengst van 20% na 25 jaar (vermogengarantie afhankelijk van de fabrikant). Een fysieke garantie van ± 5 jaar.

Oriëntatie van de zonne-panelen

Met volgende zaken dien je zeker rekening te houden bij het plaatsen van zonne-collectoren:

  • De hellingshoek moet tussen de 30° en 60° liggen, ideaal is een hellingshoek van ± 36° verschil naargelang de specificaties van de fabrikant van de zonnepanelen.
  • Oriëntatie moet op het zuiden gericht zijn met een maximum afwijking van ± 65°
  • Zo weinig mogelijk bomen of schoorstenen in de weg zodat geen schaduw op de panelen kan vallen.
  • Goede bevestigingsmogelijkheden.
  • Fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen ook op een plat dak gemonteerd worden met behulp van een aluminium frame voor de instelling van de juiste hellingshoek.



Zonnepanelen
Zonnepanelen

Kostprijs en Subsidies

De installatiekost van een doorsnee fotovoltaïsche installatie schommelt tussen de € 18.000 en € 25.000. De prijs van zo'n installatie kan sterk variëren al naargelang het gekozen type zonnepanelen en het al dan niet volledig integreren van de panelen in het dak.
Gemiddelde economische terugverdientijd schommelt rond de 10 jaar.

De fiscale aftrek voor fotovoltaïsche zonnepanelen is afgeschaft en ook de opbrengst van de groenestroomcertificaten daalt elk jaar per kwartaal.



Fotovoltaïsche installatie
Fotovoltaïsche installatie

Groenestroomcertificaten

Het principe van groenestroomcertificaten is eenvoudig. De elektriciteitsnetbeheerders moeten in Vlaanderen een minimum aan elektriciteit leveren die door hernieuwbare energiebronnen in opgewekt. Om ervoor te zorgen dat de elektriciteitsleveranciers deze verplichtingen nakomen is het systeem van de groenestroomcertificaten uitgewerkt. Jaarlijks moet elke leverancier zorgen dat ze een bepaald aantal groenestroomcertificaten kunnen inleveren bij de overheden.

Elke particuliere stroomproducent van hernieuwbare energiebronnen heeft recht op groenestroomcertificaten. Per schijf van 1.000kWh opgewekte elektriciteit in Vlaanderen worden door de VREG certificaten uitgereikt. Nieuw vanaf 2012 is de invoering van de Bandingsfactor, deze Bandingsfactor is een aanpassing aan de evolutie van de investeringskosten, brandstofprijzen en elektriciteitsprijs, met als voornaamste doel een ondersteuning te bieden aan het gebruik van de nieuwste alternatieve energie-technieken.
De particulier kan op zijn beurt deze groenestroomcertificaten verkopen aan de elektriciteitsverdelers. Tijdens de eerste 20 jaar vanaf de ingebruikname van de installatie kan je rekenen op het voordeel van de groenestroomcertificaten.

De regeling van de groenestroomcertificaten heeft de laatste jaren een sterke afbouw gekend en dit zal in de toekomst niet anders zijn.

Meer info over de groenestroomcertificaten vindt u op de Website van Vlaanderen.be.



Korte Vragen en Bondige antwoorden over PV Panelen

Bekijk ze op DEZE pagina.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 12°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners