Aandacht voor financiering bouwprojecten

Aandacht voor financiering bouwprojecten

   

Te midden van de crisis houdt de bouw voorlopig redelijk goed stand. Dat blijkt uit de conjunctuuranalyse die de Confederatie Bouw onlangs voorstelde. Zo sluit de bouw 2012 af met een lichte groei (+0,8%). Voor 2013 wordt een stagnatie verwacht (+0,1%).

Financiering van Bouwprojecten

"Wij merken wel dat de mensen het de laatste tijd steeds moeilijker hebben om de financiering van hun bouw- of renovatieproject rond te krijgen", zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. "In de aanloop naar Batibouw willen wij daar speciaal de aandacht op vestigen."

Gezien de omstandigheden sluit de bouw het jaar 2012 af met een aanvaardbaar resultaat: +0,8%. In de woningbouw daalde de activiteit wel (-3%) in 2012. Het aantal vergunningen voor nieuwbouw ligt hoger dan in 2011, maar vanaf het tweede kwartaal zitten ze opnieuw in een dalende trend. Het aantal vergunningen voor renovaties van woningen steeg licht (+1,5%) in 2012. Maar de energiebesparende renovaties zijn sterk achteruitgegaan, met als gevolg een daling van de activiteit in de renovatiesector (-3%). De niet-woningbouw steeg met 3%. En de burgerlijke bouwkunde profiteerde volop van de gemeenteraadsverkiezingen: +5%.


Financiering van Bouwprojecten

In 2013 zal de productie van nieuwbouwwoningen nog even kunnen profiteren van de vergunningen die in 2012 werden afgeleverd. Maar de dalende trend op het einde van het jaar voorspelt geen grote groeimogelijkheden op langere termijn. De renovatie zal verder lijden onder het schrappen van de fiscale steun voor energiebesparende maatregelen. En de burgerlijke bouwkunde zal zeker achteruitgaan doordat het verkiezingsjaar achter de rug is. Voor 2013 voorspelt de Confederatie Bouw dus eerder een nulgroei: +0,1%.

Maar nulgroei is uiteraard niet voldoende. De bouw moet groei kunnen creëren om de rol van motor van de economie te blijven spelen en jobs te creëren. In dat verband geven de tewerkstelling cijfers in de bouw een duidelijke waarschuwing: vanaf het tweede kwartaal 2012 gaan die in dalende lijn. Er gingen in de bouw vorig jaar 1.800 jobs verloren. Voeg daarbij de onduidelijkheid over de vastgoedfiscaliteit vanaf 2014, het moeilijke dossier arbeiders-bedienden en de blijvende oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven en het wordt zeker geen makkelijk jaar voor de bouw.

Voorlopig profiteren bouwers en verbouwers nog van de lage rente. Maar de banken hanteren wel steeds strengere voorwaarden voor een hypothecair krediet. En het ziet ernaar uit dat de kredietvoorwaarden in de nabije toekomst nog minder interessant zullen zijn. De recente discussie over de woonbonus kan de bouwsector bovendien missen als kiespijn. Als men ook aan dat systeem begint te raken, ziet het er niet goed uit voor de Belgische woningmarkt.



Bron: Confederatie Bouw Datum: 16-02-2013

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 13°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners