Nieuwe Warande in Turnhout

Nieuwe Warande in Turnhout

Ruim zes maand geleden klonk het startschot voor de werken die de Warande moeten klaarstomen voor de toekomst. Het masterplan dateert van 1999, maar de nood aan een uitbreiding ontstond veel eerder. Als alles meezit opent in september 2012 de nieuwe Warande de deuren.

Nieuwe Warande Turnhout

Deze laatste bouwfase zal niet alleen het oorspronkelijke gebouw optimaliseren, het hele terrein tussen de Warandestraat en de Wezenstraat wordt omgevormd tot een attractieve cultuur- en ontmoetingsplek in het hart van Turnhout.


Nieuwe Warande Turnhout

De ontwerpers van het project, Beel&Achtergael Architecten, tekenden onder meer de plannen voor het nieuwe gerechtsgebouw in Gent en het Centraal Museum in Utrecht, gebouwen die hun logica en helderheid danken aan een intelligente en kwalitatieve ruimtekoppeling. Kapstok voor de ingrepen in de Warande wordt de 'routing', de manier waarop de circulatiestromen van, naar en binnen de verschillende entiteiten van het cultuurcentrum georganiseerd zijn.


Nieuwe Warande Turnhout

Lieven Achtergael licht toe: “De bestaande tentoonstellingsruimte voldoet niet aan de hedendaagse normen, dus werd ons gevraagd de mogelijkheden tot optimalisatie te onderzoeken.
Dat onderzoek mondde uit in de keuze voor een ondergrondse oppervlakte-uitbreiding met een binnen- en een buitenkamer, waarbij de patio de ondergrondse ruimtes licht verschaft zonder een zichtbare impact op de omgeving uit te oefenen.”

De gelijkvloerse verdieping van het kopvolume, zeg maar de bestaande tentoonstellingsruimte, zal plaats bieden aan het nieuwe café, dat drie keer zo groot wordt. Aan de zuidzijde, de kant van de Warandestraat, sluit een doorlopende raampartij aan op een terras. Aan de westkant wordt dit deel van het gebouw uitgebreid met een nieuwe traphal.
Langs deze weg zal op de eerste verdieping de nieuwe Tuinzaal bereikbaar zijn. “In de Tuinzaal zullen conferenties, lezingen en voordrachten doorgaan voor een publiek van maximaal honderd personen. De zaal ligt dan ook ietwat geïsoleerd tegenover de bewegingsassen die het Warandecomplex doorkruisen: op de eerste verdieping van het kopgebouw, vrij snel te bereiken door de centrale inkomhal en via een open brug als een soort 'eindpunt' bereikbaar via de bibliotheek.
Hoewel ze kan verduisterd worden, is dit absoluut geen donkere zaal, maar eerder luchtig, met een vrije hoogte van ruim 4,5 m en zicht op het park en het kasteel.”


Nieuwe Warande Turnhout

Tenslotte is er de nieuwe fuifzaal. Ook voor dit project werkten de ontwerpers diverse scenario's uit. “De inplanting van een fuifzaal in de binnenstad is delicaat. Veel aandacht dient te gaan naar het voorkomen van overlast op de omgeving. In Gent gingen we met een gelijkaardig project, het Jongeren Ontmoetings Centrum (JOC) in de Rabotwijk, dezelfde uitdagingen aan. Ook de Turnhoutse fuifzaal zal grotendeels ondergronds gaan, waardoor we de geluidsoverlast gevoelig verminderen. Schakelruimtes voorkomen akoestische lekken en maken flexibel ruimtegebruik mogelijk. Op het straatniveau zal de inkom van de fuifzaal er uit zien als een paviljoen: eenvoudig en strak, met een luifel en een verheven vloerplateau dat 's zomers als podium kan dienen. We trekken licht naar binnen via een patio en sluiten aan op de hoofdrouting van de Warande, waardoor multigebruik mogelijk wordt.”



Bron: De Warande Datum: 07-04-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners