Invoering energieprestatiecertificaat stimulans vo

Invoering energieprestatiecertificaat stimulans voor meer energiezuinige woningen.

Op voorstel van Hilde Crevits, minister van Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering het voorstel goedgekeurd om een energieprestatie-certificaat in te voeren bij verkoop en verhuur van woningen en appartementen.

Invoering energieprestatiecertificaat stimulans voor meer energiezuinige woningen.

Op voorstel van Hilde Crevits, minister van Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering het voorstel goedgekeurd om een energieprestatie-certificaat in te voeren bij verkoop en verhuur van woningen en appartementen.

energie Certificaat

In het kader van het Energierenovatieprogramma 2020 wordt er naar gestreefd om een besparing van 30% van het huishoudelijk verwarmingsverbruik te realiseren. Dit energieprestatiecertificaat zal een stimulans zijn voor energiezuinige investeringen.

Dit ontwerp wordt nu voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad. Met dit ontwerp wordt uitvoering gegeven aan een Europese richtlijn die de lidstaten oplegt om een dergelijk energieprestatiecertificaat in te voeren. Vlaams minister Hilde Crevits verwacht de definitieve goedkeuring in het najaar.

Eigenaars die hun woning wensen te verkopen of te verhuren zullen in de loop van 2008 worden verplicht om over een energieprestatiecertificaat te beschikken. Het energieprestatiecertificaat legt op zich geen eisen op, maar informeert de kandidaat-kopers en kandidaat-huurders over het energieverbruik van de woning of het appartement dat zij wensen te kopen of te huren. Het energieverbruik wordt vertaald naar een kengetal. Met dit kengetal kan men dan op een eenvoudige wijze de woning vergelijken met wat een “gemiddelde”, een “energetische slechte” en een “energetisch goede” woning verbruikt. De koper of de verhuurder krijgt hierdoor een indicatie van de te verwachten energiekosten.

Het certificaat bevat ook een reeks aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken. Op die manier krijgt de koper een idee van de te verwachten renovatiekosten als hij de woning energiezuiniger wenst te maken. Huurders hebben uiteraard veel minder mogelijkheden om zelf de woning energiezuiniger te maken, maar de aanbevelingen kunnen voor de verhuurder een stimulans betekenen om energiebesparende investeringen uit te voeren.

Bij de verkoop van een woning dient het energieprestatiecertificaat overgedragen te worden aan de koper. De notaris zal in de koopakte een aantal gegevens van het certificaat overnemen en zal verifiëren of de koper wel degelijk kennis heeft genomen van de inhoud van het certificaat. Hiertoe zal de notaris toegang hebben tot een databank, zodat hij kan verifiëren of voor het verkochte gebouw wel degelijk een certificaat werd opgemaakt.

Het energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig en moet worden afgeleverd door een door de Vlaamse overheid erkende energiedeskundige. De kandidaat-energiedeskundigen zullen een opleiding moeten volgen.

Voor de opmaak van het energieprestatiecertificaat laat Vlaams minister Hilde Crevits een softwareprogramma ontwikkelen. De geïnformatiseerde opmaak van het energieprestatiecertificaat moet het mogelijk maken dat het niet langer dan een halve dag duurt om voor een gemiddelde woning een certificaat op te maken. De kostprijs zou zodoende gemiddeld 200 tot 250 euro bedragen.

Bron: Vlaams Energie Agentschap
25/07/2007

Bron: Vlaams Energie Agentschap Datum: 25-07-2007

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 11°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners