Stadshal Gent rust op Solide basis

Stadshal Gent rust op Solide basis

   

Voor de ene de Europese top qua architectuur, door de andere verguisd. Pro of contra: over de nieuwe Gentse Stadshal is al heel wat polemiek gevoerd. Foamglas stelt dat dankzij het cellulair glas de veelbesproken Stadshal rust op een ondergrond met unieke eigenschappen.

Foamglas Cellulair glas voor Stadshal Gent

De ontstaansgeschiedenis van de Gentse Stadshal gaat terug naar 1997, toen een wedstrijd voor een ondergrondse parkeergarage werd gelanceerd. De architecten Robbrecht, Daem en Van Hee kwamen toen al met een ‘stadshal’ op de proppen. Het plan voor een ondergrondse parkeergarage werd tijdens een volksraadpleging weggestemd, en beetje bij beetje rijpte het idee om van het Emile Braunplein een evenementenplein te maken. Zo kreeg de Stadshal opnieuw een kans.

‘Het wordt een hippe tent, het kloppende hart van de stad, dé place to be’, stelt Paul Robbrecht. Het gebouw dient als podium, maar ook als overdekt plein voor optredens, dansdemonstraties en markten. Halfondergronds komen een fietsenstalling en een Grand Café met een terras dat uitkijkt op het groen. De inspiratie komt van overdekte markten, van de dubbelgevel van het stadhuis, van het middeleeuwse kerkschip en van de handelsroute die ooit van Brugge naar Keulen liep en over de Gentse binnenstad een spoor trok. ‘Het is terzelfder tijd een middeleeuws en een hedendaags gebouw, ook door de materiaalkeuze’, aldus Robbrecht.


Foamglas Cellulair glas voor Stadshal Gent

Boven het Grand Café bevindt zich, behalve de Stadshal, ook een publiek plein - het Emile Braunplein - dat moet voldoen aan de hoge normen voor veiligheid bij een massa-evenement alsook aan alle eisen voor passage van brandweer en leveranciers.

Over de ondergrond van het plein werd geen minuut getwijfeld. Omwille van zijn goede eigenschappen werd gekozen voor FOAMGLAS cellulair glas. Cellulair glas is immers het enige isolatiemateriaal dat zijn oorspronkelijke eigenschappen blijft behouden. Het vervormt niet, ook niet bij langdurige belasting. Het is bij regen of overstroming volledig en blijvend waterdicht. Het is onbrandbaar en het verspreidt geen vuur via spouwruimte. Deze uitzonderlijke eigenschappen dankt FOAMGLAS cellulair glas aan zijn structuur: hermetisch gesloten cellen met glazen wanden die zijn gevuld met een sterk isolerend inert glas.

FOAMGLAS wil in de isolatiewereld steeds meer een voortrekkersrol vervullen. Al van bij de start maakt de isolatiespecialist deel uit van het project De Vijfde Gevel. Hiermee willen enkele Belgische topfabrikanten creatieve en hoogwaardige oplossingen aanreiken om meer uit het dak te halen. Dat gebeurt door middel van de website www.devijfdegevel.be, een magazine en studiedagen.



Bron: Foamglas Datum: 07-12-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners