Een op de twee Vlamingen stelt woningaankoop uit d

Een op de twee Vlamingen stelt woningaankoop uit door crisis

Van alle Vlamingen die op zoek zijn naar een huis, appartement of bouwgrond — ze zijn goed voor 13 procent van de bevolking — heeft één op de twee zijn zoektocht uitgesteld. Vorig jaar was dat ‘nog maar' één op de drie. Dat blijkt uit een enquête bij duizend Vlamingen die plaatsvond in opdracht van Het Nieuwsblad.

Een op de twee Vlamingen stelt woningaankoop uit door crisis

Van alle Vlamingen die op zoek zijn naar een huis, appartement of bouwgrond — ze zijn goed voor 13 procent van de bevolking — heeft één op de twee zijn zoektocht uitgesteld. Vorig jaar was dat ‘nog maar' één op de drie. Dat blijkt uit een enquête bij duizend Vlamingen die plaatsvond in opdracht van Het Nieuwsblad.

Vlaming heeft baksteen in de maag


Voor het tweede jaar op rij vroeg die krant de Vlaming of hij op zoek is naar een huis, appartement of bouwgrond. Waren vorig jaar nog drie op de tien Vlamingen (29,5 procent om precies te zijn) dat op korte of middellange termijn van plan, dan is het aandeel kooplustigen dit jaar gedaald tot 13,5 procent.

Van de kooplustige Vlamingen verklaart één op de drie dat te doen omdat vastgoed een goede belegging is op de lange termijn. Opvallend is dat toch dik 17 procent van de actieve kooplustigen een woonst wil kopen omdat huren almaar duurder wordt.

Maar opvallend meer Vlamingen stellen de aankoop van hun woning uit. Gevraagd naar de reden is de crisis hét antwoord. Al reageert de ene Vlaming er totaal verschillend op dan de andere: 23,8 procent ziet de crisis als een bedreiging — vrees om de job te verliezen, om zich een langlopende lening op de hals te halen — terwijl 25,9 procent in die crisis juist een kans ziet. Volgens die laatste groep zullen de vastgoedprijzen er namelijk alleen maar door dalen.

Al is dat laatste volgens de meeste Vlamingen slechts ijdele hoop: liefst 49,5 procent van de 1.000 bevraagde Vlamingen verwacht dat de prijzen de komende maanden en jaren alleen maar zullen stijgen. Amper 15,3 procent denkt dat de vastgoedprijzen zullen dalen, terwijl grosso modo één op de drie denkt dat de prijzen op het huidige niveau zullen stagneren.

‘De prijzen mogen dan al niet meteen dalen, toch staan ze wel degelijk onder druk', zegt directeur John Romain van hypotheekadviseur Immotheker. Hij houdt de vraagprijzen bij die geafficheerd worden op de grootste vastgoedsites. ‘En daaruit kunnen we concluderen dat de verkopers vorig jaar gemiddeld 10 procent van hun initiële vraagprijs afdeden.'

Wat vooral opvalt, is dat woningen vandaag veel langer te koop staan dan in voorgaande jaren. Huizen staan vandaag zowat vijf maanden op de markt, appartementen bijna zeven maanden. In beide gevallen is dat dubbel zo lang als twee jaar geleden. De activiteit op de vastgoedmarkt is dus duidelijk afgenomen; woningen raken moeilijker verkocht.

Een huis met een tuintje blijft alvast de ultieme droom van de Vlaming. Liefst 56 procent van de kooplustigen verkiest een huis boven een appartement (29,5 procent). En net geen 15 procent blijkt op zoek naar een lap(je) bouwgrond.

En daar zit de prijs voor veel tussen, stelt Immotheker: ‘Bouwgrond in Vlaanderen blijft ontzettend duur, hoewel het aanbod is toegenomen. Eind 2008 stonden er 3.535 bouwpercelen te koop, nu zijn dat er 4.774. Die toename is onder meer het gevolg van de langere periode dat de bouwgronden te koop staan. Maar het is niet omdat er nu iets meer keuze is, dat zich dat vertaalt in belangrijke prijsdalingen. De schaarste aan beschikbare bouwgronden in Vlaanderen blijft, en dat geeft de doorslag in de prijsbepaling.'

De internetenquête werd uitgevoerd door iVox. Ze vond plaats op 22, 23 en 24 februari bij 1.000 Vlamingen van 18 tot 47 jaar uit een ruim 100.000 leden tellend onderzoekspanel. De enquête is representatief op leeftijd, opleidingsniveau en geslacht. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent.

Bron: De Standaard
27/02/2010

Bron: De Standaard Datum: 27-02-2010

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 8°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners