Doorbraak van Foamglas voor duurzame isolatie

Doorbraak van Foamglas voor duurzame isolatie van gebouwen

     

Na meer dan vier jaar onderzoek en ontwikkeling hebben medewerkers van Foamglas in Tessenderlo, onderdeel van de Pittsburgh Corning Group, een nieuwe generatie cellenglas ontwikkeld. Het isolerend vermogen van dit duurzame isolatiemateriaal werd zodanig verbeterd, dat Foamglas spreekt over de meest radicale productinnovatie in 30 jaar.

Van autoruiten naar duurzame isolatie

Foamglas in Tessenderlo maakt al sinds 1964 isolatiemateriaal van zogenaamd cellenglas of cellulair glas. Dit ‘hardschuim’ is bij uitstek een duurzame vorm van isolatie: het materiaal bestaat voor minstens 60% uit gerecycleerd glasmateriaal (voornamelijk autoruiten) en behoudt zijn isolerende kwaliteiten gedurende de volledige levensduur van een gebouw. De eigenschappen blijven generaties lang behouden, omdat ze ongevoelig zijn voor water(damp), krimp, schimmel, corrosie of temperatuurswisselingen. Foamglas wordt dan ook toegepast in de hele bouwschil (van ondergrondse muren tot daken) en in de meest uiteenlopende toepassingen (van parkeerdaken en zwembaden tot veeleisende veiligheidsomgevingen zoals ziekenhuizen of de chemische industrie).


Nieuwe technologie: FOAMGLAS T3+

Bovenop die specifieke bouwtechnische troeven heeft Foamglas Tessenderlo nu een vernieuwende technologie ontwikkeld en toegepast in het nieuwe product Foamglas T3+, waardoor het isolerend vermogen met meer dan 12% wordt verbeterd. “Dat lijkt misschien bescheiden, maar in een sector die meestal met ministapjes vooruitgaat, is het een zevenmijlspas”, zegt Vice President Building Grégoire Morel. “Dankzij de knowhow en de creativiteit van onze mensen hebben we het productieproces radicaal hervormd, zonder de gekende troeven van ons product te beïnvloeden. Foamglas T3+ wordt bovendien zonder meerprijs ten opzichte van het oorspronkelijke product aan onze klanten aangeboden. We zijn uiteraard trots om met deze innovatie de grenzen van cellenglas verlegd te hebben.”


Antwoord op de toekomst

En dat is ook goed nieuws voor de site van Tessenderlo zelf, één van de twee Europese productie-eenheden en het internationale R&D-, innovatie-en trainingscentrum. Grégoire Morel: “We verwachten inderdaad veel van Foamglas T3+, omdat deze innovatie een antwoord biedt op de uitdagingen van de bouwsector: een steeds betere energie-efficiëntie, maar ook het beter beheren van de totale kostprijs van een gebouw: niet alleen de bouw zelf, maar ook de onderhouds- en operationele kosten over de hele levensduur. Bovendien zullen we, naast onze traditionele specialisatie van platte daken, nu ook verder kunnen groeien in andere delen van de gebouwschil, zoals gevels en binnentoepassingen.”


Wat is Foamglas?

Cellenglas of cellulair glas ontstaat wanneer glas door vergassing van koolstof een celstructuur krijgt.
Grondstof voor Foamglas  is minstens 60% gerecycleerd glasmateriaal (vooral autoruiten), aangevuld met minerale stoffen zoals zand, dolomiet en ijzeroxide. In een smeltoven wordt dit mengsel tot glas gesmolten, in een maalinstallatie verpulverd en uiteindelijk vermengd met een kleine hoeveelheid koolstofpoeder. In een tweede oven wordt dit poedermengsel opnieuw verhit en ontstaan
miljoenen minuscule, hermetisch afgesloten glascellen en ‘rijst’ het tot het de vorm aanneemt van hard schuim. Het zijn deze glascellen die Foamglas zijn uitzonderlijke kwaliteiten verlenen. De hele productieketen is nagenoeg afvalvrij. Het stof dat vrijkomt gaat via een afzuigsysteem terug naar het begin van de productieketen en wordt grotendeels hergebruikt voor de productie van nieuw cellulair glas; de rest wordt samen met steenpuin vermalen tot vulmateriaal of hergebruikt in de productie van bakstenen.


Waarin schuilt de innovatie FOAMGLAS T3+?

“De nieuwe generatie cellenglas is de grootste innovatie in het product sinds 1986”, zegt R&D Manager Stijn Verlaak. “De productie van goed cellulair glas is een complexe en subtiele aangelegenheid, en het mature proces verbeteren of aanpassen is dat zéker. Er gaan jaren van onderzoek en testen aan vooraf. De grootste uitdaging is om de typische eigenschappen als vuurvastheid en druksterkte niet te beïnvloeden. Kort samengevat zijn we erin geslaagd om minder glas te gebruiken, waardoor het materiaal beter isoleert. Doorgaans gaat dit gepaard met een significant verlies aan druksterkte, maar de nieuwe technologie zorgt voor een fijnere celstructuur, waardoor dat niet het geval is. Ongezien in onze industrie! Het vooronderzoek besloeg ongeveer 3 jaar, met nog eens 1,5 jaar productietesten en een investering van 1,2 miljoen euro in nieuwe technologie.” Het isolerend vermogen wordt uitgedrukt in de zogenaamde lambda-waarde (?). Foamglas T3+ haalt nu een ?-waarde van 0,036 W/mK, meer dan 12% beter dan zijn voorganger T4+.

Bron: Foamglas Datum: 14-01-2017

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 9°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners