Recyclage van oude ramen sluit de kringloop

Recyclage van oude ramen sluit de kringloop

  

Deceuninck opende zijn nieuwe recyclagefabriek in Diksmuide op de terreinen van zijn bestaande pvc-compoundingfabriek die jaarlijks 105.000 ton compound produceert. De investering voor deze fabriek bedaagt 3 miljoen euro en maakt de recyclage van 20 000 ton harde pvc afkomstig uit de industriële en de particuliere markt mogelijk.

Nieuwe recyclagefabriek harde PVC van Deceuninck

Hierdoor wordt Deceuninck Recycling in Diksmuide de grootste recycleerder van harde pvc in de Benelux. Deceuninck verwerkt 100% van de gerecycleerde grondstof in nieuwe raamsystemen en bouwproducten. 50 jaar geleden startte Deceuninck met het ontwerpen van 100% recycleerbare producten. Vandaag sluit de kring volledig.

Tom Debusschere, CEO:
“Deze nieuwe activiteit past binnen de globale strategische visie die we in 2009 hebben vastgelegd. We noemden het ‘Building a sustainable home’ op basis van de 3 pijlers: innovatie, design en ecologie.
In dit opzicht vonden we het onze plicht om te beginnen met recyclage. Totop vandaag deden derden dit voor ons, maar nu hebben we een eigen competentiecentrum opgericht op de terreinen onze pvc-compoundingfabriek. We zijn ervan overtuigd dat dit de juiste aanpak is en dat deze investering van 3 miljoen euro binnen 3 jaar winstgevend zal zijn.
Pvc-ramen met enkel glas van eind van de jaren ’60 en uit de jaren ’70 worden nu vervangen door beter isolerende ramen met dubbel of driedubbel glas. Aangezien de echte doorbraak van pvc op de ramenmarkt van de jaren ’80 dateert, gaan we uit van van een stijging van pvc uit de particuliere markt ( postconsumer-pvc) in de komende jaren.
Pvc is een waardevol materiaal en hoort niet thuis op het stort of in de verbrandingsoven. Oude, gedemonteerde ramen kunnen naar Deceuninck gebracht worden voor recyclage. Voor de inzameling en het transport werken we samen met openbare en privé-afvalverwerkings-bedrijven, bouwondernemingen, raamfabrikanten en – plaatsers binnen een radius van 500 km, met inbegrip van Noord-Frankrijk en West-Duitsland.
We nodigen alle partners uit om hun postconsumer hardepvc naar Diksmuide te sturen voor recyclage. Volgens plan zou tegen 2016 de capaciteit van 20.000 ton volledig benut zijn. De meest groene grondstof is deze die je niet verbruikt. Vandaag, op Deceunincks 75ste verjaardag, sluiten we de kringloop.”


Recyclagefabriek raamsystemen en bouwproducten deceuninck

Decennialang engagement in het teken van duurzaamheid
Deceuninck werd opgericht in 1937 en viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. In 1960 begon de fabrikant met de extrusie van rolluikprofielen en planchetten. Als één van de pioniers in Europa ving Deceuninck in 1967met het ontwerpen en extruderen van raamprofielen aan. Al van bij het prille begin was het recycleren van het pvc-productie-afval onderdeel van het businessmodel. In de jaren ’80 begon Deceuninck samen met externe partners pvc-zaagafval uit de raamproductie op te halen en te recycleren.
In 2000 was Deceuninck medeoprichter van EPPA, de Europese sectororganisatie, en hielp zo mee de doelstellingen van Vinyl2010, het vrijwillig engagement van de industrie, te realiseren. Het engagement omvatte de recyclage van 200.000 ton postconsumer PVC tegen 2010. Met 260.000 ton deed de industrie waartoe ze zich geëngageerd had.
VinylPlus, de opvolger van Vinyl2010, verbindt zich ertoe jaarlijks 800.000 ton te recycleren tegen 2020. De Europese Commissie verkiest vrijwillige engagementen boven regelgeving en vraagt andere industriesectoren gelijkaardige initiatieven te lanceren. VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon toonde zijn waardering voor Vinylplus met een verwijzing ernaar tijdens de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling (Rio+20). De pvc-industrie geeft het voorbeeld.


Recyclagefabriek raamsystemen en bouwproducten deceuninck

De kringloop sluiten door het hergebruik van gerecycleerde grondstof in nieuwe producten
De voorbije 25 jaar ontwikkelde Deceuninck producten en processen die toelaten iedere beschikbare kg gerecycleerd pvc te verwerken. Vensterbanken en wandbekledingsprofielen worden voorzien van een decoratieve folie.
In 2004 lanceerde Deceuninck het Beebo-gamma voor muurbekleding. Interieurarchitecten loofden het product als echt duurzaam, een exclusieve decoratieve folie op gerecycleerd basismateriaal. In 2004 ontwierp en lanceerde Deceuninck de Cyclefoam-geluidswand, nu te zien langs heel wat snelwegen, TGV-lijnen en luchthavens in Europa.


Recyclagefabriek raamsystemen en bouwproducten deceuninck

EuCertPlast-certificatie
Sinds vorige week is Deceuninck Recycling gecertificeerd volgens EuCertPlast. EuCertPlast is een certificatieprogramma voor bedrijven die kunststoffen uit de particuliere markt recycleren. Het programma strekt zich uit over heel Europa. Deceuninck behoort tot één van de eerste pvc-recyclagebedrijven die deze certificatie hebben ontvangen.
In de korte samenvatting merken de auditors op: “We zijn onder de indruk van enkele opmerkelijk goed opgezette systemen zoals het opsporingssysteem van aangevoerd afval tot gerecycleerde grondstof, de opleidingsprogramma’s voor medewerkers en het management, het interne informaticasysteem (DEPLIS), de technische installatie en de netheid van de site. Dit is zeer uitzonderlijk in het wereldje van kunststofrecycleerders.”


Recyclagefabriek raamsystemen en bouwproducten deceuninck

Duurzame innovatie: hoogste isolatie bij het laagste materiaalverbruik... en 100% recycleerbaar
Pvc is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vergt. Ramen die vandaag geplaatst worden, zullen naar verwachting meer dan 50 jaren gebruikt worden. Inzake isolatie vormen pvc-ramen de meest economische oplossing. Gezinnen kunnen tot 50.000 liter (*) stookolie besparen. Voor zijn innovaties streeft Deceuninck naar de best mogelijke isolatie bij het laagst mogelijke materiaalverbruik.
Onlangs lanceerde Deceuninck zendow#neo met glasvezelversterkte profielen. Zendow#neo haalt passiefhuisisolatiewaardes bij 40% minder gewicht. De recyclagefabriek in Diksmuide beschikt over de technologie om Deceunincks glasvezelversterkte pvc volledig te recycleren.



Bron: Deceuninck Datum: 31-10-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners