Doorwerken tijdens bouwverlof

Doorwerken tijdens bouwverlof

  

Heel wat bedrijven in de bouwsector zullen dit jaar doorwerken tijdens het bouwverlof om hun achterstand in te halen.

Bouwfirma's gaan doorwerken tijdens bouwverlof om achterstand in te halen.

Zestig procent werkt door
Bij de Vlaamse Confederatie Bouw, dat de grotere bouwbedrijven vertegenwoordigt, zal zowat een derde (32 procent) gedeeltelijk doorwerken om de achterstand door de vele dagen winterverlet te compenseren. Bij Bouwunie, die bouw-kmo's vertegenwoordigt, gaat zelfs 60 procent doorwerken. Dat melden beide organisaties.

Bij Bouwunie vulden 536 leden de enquête in. Zestig procent gaat doorwerken, 8 procent weet het nog niet zeker. "In 90 procent van de gevallen gaat het om de zaakvoerder die verder werkt, bij 24 procent (ook) de werknemers." Zowat de helft geeft als reden op dat ze de opgelopen achterstand willen inhalen en/of een specifiek project willen afwerken. Ook geeft 27 procent aan zich financieel geen vakantie te kunnen veroorloven wegens de crisis.

Doorwerken tijdens bouwverlof om achterstand in te halen

Meer problemen dan anders
Aan de enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw gaven zowat 400 bedrijven gehoor. Door de lange winter heeft meer dan de helft van de aannemers (56 procent) meer dan vier weken vertraging opgelopen. Een kwart had drie tot vier weken vertraging. Zeventachtig procent had de voorbije winter meer problemen dan anders.

Bij de VCB werkt 32 procent van de leden door: "21 procent voor een deel van de vakantie, 8 procent voor een deel van het personeel en 3 procent voor het volledige bedrijf". Ook klinkt het nog dat in 65 procent van de gevallen de opdrachtgever een verlenging van de uitvoeringstermijn toestand. "Uit de antwoorden is bovendien gebleken dat vooral de overheid zich weinig inschikkelijk toonde en vertragingsboetes toepaste of ermee dreigde."

Voordelen op vlak van organisatie en timing
De sluiting wegens jaarlijkse bouwvakantie is een aanbevolen collectieve regeling voor bouwbedrijven met personeel. Wie wil, mag daarvan afwijken, licht de Bouwunie toe. Een collectieve regeling biedt vooral voordelen op vlak van organisatie en timing, ook naar andere bedrijven en toeleveranciers toe. Dat klinkt ook bij de Vlaamse Confederatie Bouw: 33 procent van de aannemers antwoordt hierover moeilijk tot een afspraak te kunnen komen met de werknemers, 26 procent vindt de administratie te zwaar en 41 procent doet het niet omdat de leveranciers van grondstoffen en bouwmaterialen gesloten zijn.

Het bouwverlof start in juli, maar de exacte startdatum verschilt per regio. De bouwbedrijven gevestigd in Brussel-Halle-Vilvoorde zijn al sinds maandag 3 juli met vakantie. Voor de regio's Antwerpen, Mechelen en Leuven start de bouwvakantie op 8 juli. In de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen op 15 juli, met uitzondering van de kantons Hamme en Lokeren die pas op 23 juli met vakantie vertrekken. De bouwbedrijven uit West-Vlaanderen hebben de keuze tussen de periode vanaf 15 juli of die vanaf 22 juli. In Brussel-Halle-Vilvoorde is er vier weken bouwverlof, in de overige regio's drie weken. (Belga/KS)


Bron: Trends Datum: 07-06-2013

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners