Vlaming gaat de BEN-challenge aan

Vlaming gaat de BEN-challenge aan

     

Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen is de toekomst. Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-norm trouwens wettelijk verplicht. Al wacht de Vlaming niet tot dan om de BEN-challenge aan te gaan, zo blijkt onder andere uit cijfers van het VEA en uit de bezoekersaantallen van www.IedereenBen.be, de BEN-infosite voor particuliere kandidaat-bouwers die deze maand (oktober ’15) precies een jaar online staat.

Bijna Energie Neutraal Bouwen - BEN Bouwen - Met Bouwcoach BEN

En gelijk hebben ze. Nu al BEN-bouwen biedt immers niets dan voordelen, zowel op het vlak van comfort als op het vlak van energiebesparing, premies, belastingen en leningen. Zo kon je al langer bij enkele banken een BEN-krediet krijgen. Sinds juli kan je ook als nieuwbouwer – op voorwaarde dat je BEN bouwt - een extra voordelige energielening bij het Energiehuis in je gemeente afsluiten. Wie nog een extra motiverend duwtje in de rug nodig heeft, kan zich op www.IedereenBen.be laten gidsen door coach BEN.

BEN-enthousiasme
Hoewel de BEN-standaard voor nieuwbouw pas vanaf 2021 wettelijk verplicht zal zijn, gaf een enquête van Mijn Huis Mijn Architect vorig jaar aan dat 49% van de kandidaat-bouwers toen al BEN wilden bouwen. Volgens het VEA (Vlaams EnergieAgentschap) voldeed 1 woning op 25 met bouwaanvraag in 2012 (!) al aan de eisen die aan BEN-woningen worden gesteld.

Datzelfde enthousiasme blijkt ook uit het aantal bezoekers dat de website www.IedereenBen.be over de vloer kreeg. Op nog geen jaar tijd (begin oktober 2014 – midden september 2015) lieten meer dan 37 000 bezoekers zich op die site doorheen de verscheidene stappen loodsen om hun nieuwe woning BEN te maken – een opvallend cijfer als je weet dat in heel België (IedereenBen.be richt zich op Vlaanderen) in het hele jaar 2014 bv. ‘slechts’ voor 54.254 residentiële woningen (gebouwen mét één woning en flats samen) bouwvergunningen werden uitgereikt.

Nu al BEN-bouwen levert alleen maar voordelen op. Je zorgt voor een beter comfort in je nieuwe huis door minder warmteverlies en minder tocht, je bewijst het milieu een dienst, je profiteert van een zeer lage energiefactuur en vermits je woning nu al aan de toekomstige normen voldoet, zorg je ervoor dat je woning zijn waarde ook na 2021 behoudt.

Op praktisch vlak is de stap om nu al BEN te bouwen overigens helemaal niet groot, zo blijkt uit de website www.IedereenBen.be. Zeker met de oplossingen die diverse marktleiders uit de Belgische bouwsector (Wienerberger, ISOVER, Recticel Insulation, Viessmann, Renson, Deceuninck en Saint-Gobain Glass) op www.IedereenBen.be voorstellen, blijken de 7 voorwaarden voor een BEN-nieuwbouw perfect haalbaar en betaalbaar.


Bijna Energie Neutraal Bouwen - BEN Bouwen - Met Bouwcoach BEN

Extra duwtje in de rug
De enige keerzijde aan BEN-bouwen is de grotere investering die nodig is om je woning aan de strengere eisen te laten voldoen. Momenteel mag het maximale E-peil voor nieuwe woningen nog E60 bedragen, vanaf 2021 wordt dat gehalveerd naar E30. Door de extra investeringen in energiebesparende maatregelen zou een BEN-woning tot 10% meer kosten dan een traditionele woning. Toch was 49% van de Vlaamse nieuwbouwers vorig jaar al bereid om die investering te doen.

Om ook de overige 51% over de streep te trekken, geeft de Vlaamse Overheid een extra financieel duwtje in de rug, terwijl de website www.IedereenBen.be middels de zogenaamde ‘BEN-challenge’ nog meer kandidaat-bouwers wil aansporen om nu al BEN te bouwen.

Nu ook energielening voor BEN
Wie nu al BEN bouwt, ontvangt niet alleen elke maand een lagere energiefactuur, maar wordt al langer extra financieel beloond. Voor een woning met een E-peil ? 30 voorziet de Vlaamse overheid via de netbeheerder een premie van 2.300 euro, je krijgt 100% korting op de onroerende voorheffing, en sommige banken geven je een extra voordelig bouwkrediet. Een BEN-woning is daarenboven op energetisch vlak het neusje van de zalm. Dit vertaalt zich gegarandeerd in een meerwaarde van je woning.

Nieuw is dat je sinds juli ook als nieuwbouwer een beroep kan doen op een Energielening - lenen aan 2% of 0% intrest -, een maatregel die voordien enkel voorbehouden was aan verbouwers. Op voorwaarde dat het om een BEN-woning gaat, kan je nu bij alle lokale entiteiten, tegenwoordig energiehuizen genoemd, tot 10.000 euro lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van vijf jaar. De intrest bedraagt in principe 2%, maar voor bepaalde ‘kwetsbare’ doelgroepen is de lening renteloos.

Schrijf je in voor de BEN-challenge
Particulieren met bouwplannen kunnen sinds eind september 2014 terecht op www.IedereenBen.be met vragen zoals ‘Aan welke voorwaarden moet een BEN-woning voldoen?’, ‘Op welke financiële stimuli kan ik rekenen’ en ‘Hoe bereik ik de BEN-standaard, gaande van dak en vloer, over buitenmuren, glas, ramen en deuren, tot en met de ventilatie, verwarming en hernieuwbare energie’?

Via www.IedereenBen.be kan je je tevens inschrijven op een wekelijkse IedereenBen-nieuwsbrief waarin coach Ben iedereen met bouwplannen 15 weken lang door de vaak verwarrende jungle van overwegingen en beslissingen loodst. Het eindpunt? Een Bijna-EnergieNeutraal huis om in te wonen voor iedereen. IedereenBEN.


Meer info?

www.iedereenben.be
www.energiesparen.be/BEN
www.facebook.com/IedereenBen

Bron: IedereenBEN.be Datum: 07-10-2015

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners