Belg erg kritisch over nieuwe verplichtingen

Belg erg kritisch over nieuwe verplichtingen energie-efficiëntie

   

Ondanks de nieuwe wettelijke verplichting om voor een nieuwbouw een minimum aan energie te halen uit hernieuwbare bronnen, kent deze maatregel weinig bijval. Er is ook veel twijfel en onwetendheid over de haalbaarheid van de overheidsdoelstellingen op gebied van energie-efficiëntie.

Dat blijkt uit een studie in opdracht van Woningen Blavier uitgevoerd eind 2013 in samenwerking met het onafhankelijk studiebureau iVox bij 500 Belgen met plannen om te bouwen, te kopen of te verbouwen naar hun intenties op het vlak van energie-efficiënte investeringen.

In de race naar het behalen van het EU objectief om vanaf 2020 enkel nog bijna-nulenergie woningen te bouwen waarvan het energieverbruik quasi nul is, geldt in ons land sinds begin dit jaar de verplichting om een minimum aan energie te halen uit hernieuwbare bronnen zoals een zonneboiler, een warmtepomp of fotovoltaïsche panelen.

Voor heel wat Belgen is dit een extra last die bovenop de al zware kost komt om te voldoen aan de E-peil normen op het vlak van energie-efficiëntie. Uit de studie van Woningen Blavier blijkt dan ook dat amper 16% van de ondervraagden bereid is om nog extra te investeren in hernieuwbare energiebronnen.

Bovendien zegt bijna de helft van de bevraagden (45%) niet op de hoogte te zijn van de verplichtingen en doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie. 1 op 5 weet zelfs niet wat het E-peil van een woning betekent.

Van wie wel op de hoogte is, zegt bijna 1 op 4 dat de verplichtingen en doelstellingen onrealistisch zijn. Er is dus weinig begrip en draagvlak voor het alsmaar groeiend aantal verplichtingen op het vlak van energie-efficiëntie van de woning.

“Door de nieuwe regelgeving inzake hernieuwbare energiebronnen staan bouwers sinds 2014 voor nog zwaardere investeringen, die bovendien pas op lange termijn een terugverdieneffect hebben. Deze situatie maakt het voor de leek bijzonder moeilijk. Er is nood aan transparantie en vooral aan financiële haalbaarheid. Daarom berekende de studiedienst van Woningen Blavier de 4 meest haalbare oplossingen om energie uit hernieuwbare bronnen te halen: de installatie van een warmtepomp, fotovoltaïsche panelen, biomassa verwarming en een zonneboiler”, aldus Louis Amory, gedelegeerd bestuurder Woningen Blavier.

Belang investeren in duurzaamheid wordt erkend
De onwil om extra te investeren in hernieuwbare energiebronnen wil niet zeggen dat de Belgen te weinig willen investeren in energie-efficiënte ingrepen. Zo stelt maar liefst 63% te kiezen voor energiebesparende ingrepen omdat deze goed zijn voor het klimaat. En 1/3de is zich goed bewust van het positief terugverdien effect. 1 op 4 erkent de positieve impact op het wooncomfort.

Bij nieuwbouw gaan de extra investeringen in de eerste plaats naar extra isolatie, een goed ventilatiesysteem of een verwarmingssysteem op lage temperatuur. Dit zijn meteen ook de zaken die nadien nog moeilijk aanpasbaar zijn. 82% van de ondervraagden geeft aan bij de keuze van deze bouwmaterialen en systemen rekening te houden met energie-efficiëntie.

“Extra isoleren van de woning is zeer effectief op voorwaarde dat de investering in verhouding staat tot het resultaat. Evengoed moet voor een woning de balans gevonden worden tussen een goede isolatie en de juiste technieken. Om dit complexe proces in goede banen te leiden adviseert Woningen Blavier bouwers om de juiste keuzes te maken op gebied van energie-efficiëntie. Op deze manier slagen wij er in om zo betaalbaar als mogelijk de energie-efficiëntie van de woningen te optimaliseren,” aldus nog Louis Amory.


Over Woningen Blavier
Woningen Blavier werd in 1994 opgericht door Alain Blavier en in 2007 overgenomen door een groep rond gedelegeerd bestuurder Louis Amory. Vandaag staat het bedrijf aan de top van de Belgische unifamiliale woningbouw. 15 jaar na de oprichting is Woningen Blavier immers het grootste nationale woningbouwbedrijf dat vandaag gemiddeld twee woningen pers dag oplevert. Woningen Blavier beschikt over een team van 87 medewerkers en doet beroep op 500 gespecialiseerde onderaannemers waardoor het goed is voor 1.000 arbeidsplaatsen in de sector met een omzet van ca. 40 miljoen euro per jaar. Woningen Blavier beschikt over 8 kijkwoningen verspreid over heel België en is aanwezig op 17 beurzen en 23 opendeurdagen in woningen van klanten.




Bron: Blavier Datum: 08-03-2014

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners