Een huis als visitekaartje

Een huis als visitekaartje

Toen architect Mark Van Acker aan het ontwerpen ging, kon hij werkelijk alle registers opentrekken. Zowel zijn privéwoning als zijn architectenbureau moest hier onderdak vinden, en daarom mocht dit ontwerp best als visitekaartje dienen. Te midden van een bos zette hij een woning neer die niet enkel door de organische vorm verbaast, maar ook dankzij haar uitgesproken duurzame troeven.

Tekst: Leen Verstraelen
Fotografie: Jonah Samyn


Een lange rit door een ijzig sneeuwlandschap brengt ons in de Eikendreef in Loppem, waar we warm onthaald worden door Mark Van Acker en twee gigantische Spacewalkers van lichtfabrikant Dark in de hal. Wat meteen opvalt, is de open ruimte en het ongehinderde uitzicht op de tuin en omliggend bos. Een prachtig winterwonderland dat we kunnen aanschouwen vanuit de hele woning. Het is niet moeilijk je voor te stellen dat de tuin elk seizoen opnieuw voor een verbazend uitzicht zorgt.



Lage Energiewoning - Architect Mark Van Acker
De opvallende gevel van deze woning heet officieel een ‘gordijngevel’. Hiervoor werden de Reynaers Aluminium-profielen CW 50 gebruikt. Een minimale aanwezigheid van profielen belemmert het uitzicht niet.

Uitzicht als uitgangspunt

“Ik heb de woning ontworpen vanuit een standpunt achteraan in onze tuin. Uiteraard wilde ik dit uitzicht overal benutten en zo kwam ik tot een L-vorm die zich rond de tuin plooit”, steekt Mark van wal. Als logisch gevolg van dit uitzicht, situeerde Mark alle leefvertrekken op de gelijkvloerse verdieping. Zijn architectenbureau kwam een verdieping hoger te liggen, onder het organisch geplooide dak. Het bureau heeft uitzicht op de tuin en op de leefkeuken, zodat Mark kan genieten van alle troeven die thuis werken te bieden heeft. “Verder moest deze woning ook een soort visitekaartje worden. Als architect had ik de kans om een ontwerp te maken dat helemaal bij mijn visie aansluit. En misschien nog belangrijker: ik had de kans om me te differentiëren van mijn collega’s. Op deze manier weten mijn cliënten meteen wat ze van mij kunnen verwachten.” Zo wordt in deze woning meteen duidelijk dat Mark grote aandacht heeft voor circulatie, respect voor de omgeving en dat de architectuur in zijn ontwerpen ook liefst ondersteund wordt door het interieur.



Lage Energiewoning - Architect Mark Van Acker
Bezoekers betreden de woning in verschillende stappen: vanaf de oprijlaan kom je eerst voorbij een muur zodat je eerst de tuin beleeft, vervolgens kom je aan de inkomhal. Van hieruit is er de mogelijkheid de woning te betreden of rechtstreeks naar het architectenbureau op de bovenverdieping te gaan.
Lage Energiewoning - Architect Mark Van Acker
De woning heeft een L-vorm. In het ene been liggen de leefruimte en het architectenbureau, in het ander been vinden we de slaapvertrekken.

Stappenplan

Die aandacht voor circulatie wordt al duidelijk vooraleer we de woning betreden. “Ik heb de woning zo geconcipieerd, dat je ze in verschillende stappen betreedt. Vanaf de oprijlaan kom je eerst voorbij een muur, zodat je eerst de tuin beleeft. Van daar kom je aan de inkomhal. En vanuit de inkomhal is er de mogelijkheid om de woning te betreden of meteen naar het kantoor op de bovenverdieping te gaan. Hiervoor moet je niet door de woning, maar omdat de inkomhal volledig beglaasd is, krijg je wel al een indruk van de rest van het huis.” Ook vanuit de garage kom je eerst in een bergruimte vooraleer je de keuken in stapt. Handig om de boodschappen uit te laden als het buiten regent. Maar verder is de woning zeer open en enkel de slaapkamers, bergruimte en badkamer worden met deuren afgesloten. De indeling van de woning is heel erg logisch, waardoor je haast blindelings je weg vindt. In het ene been van de L-vorm zit de open keuken en de leefruimte, met daar bovenop het architectenbureau. In het andere deel van de L bevinden zich de slaapvertrekken.



Lage Energiewoning - Architect Mark Van Acker
Het architectenbureau op de bovenverdieping kijkt uit op de leefkeuken. Om bij het gezinsleven betrokken te blijven, kan Mark de schuifdeuren open zetten.

Maatmeubels als scheidingswand

Deze functies – leven en slapen – worden optisch gescheiden door het blok waarin de berging zit en waarin keukenkasten werden weggewerkt. De kastenwand waarin de haard zit is ook zo’n afscheiding. Deze vormt de buffer tussen leefruimte en inkomhal. Op de bovenverdieping zit in diezelfde muur trouwens ook nog opbergruimte voor het architectenbureau. “Interieur en architectuur lopen samen”, legt Mark uit. “De ingemaakte kasten, kaderloze deuren in het slaapgedeelte, de vloer die overal doorloopt ... Het zijn voorbeelden van hoe het interieur de strakke lijnen van de architectuur benadrukt.” Ook de keuken is hier een mooi voorbeeld van. Het kookeiland werd van een inventief mechanisme voorzien waardoor het werkblad netjes over de kookplaat en de spoelbak schuift. “Als we gezellig op de bank zitten, wil ik geen uitzicht op de keuken. Maar de keuken in een aparte kamer onderbrengen was geen optie, want we willen graag bij het gesprek van onze gasten of gezin betrokken zijn als we koken.” Op deze manier werd de keuken dus een multifunctionele ruimte.

Spitsvondigheden

De woning bevat trouwens nog wel meer van deze spitsvondigheden. De ouderbadkamer heeft bijvoorbeeld een uitschuifbaar bad, zodat er geen ruimte verloren gaat. Dit bad rolt in de douche en wordt daar gevuld en leeggelaten. Tussen de twee kinderkamers ligt ook nog een kleine gemeenschappelijke badkamer die toch de nodige privacy geeft. Beide slaapkamers komen uit in hun eigen deel van de badkamer, met toilet en wastafel. In het midden staat een douche die de badkamer in tweeën deelt. Omdat de nachthal volledig beglaasd is, kijken ook de slaapkamers allemaal uit op de tuin, als de deuren openstaan tenminste. Nog een mooi voorbeeld van hoe de architect de woning ontworpen heeft in functie van de omgeving.



Lage Energiewoning - Architect Mark Van Acker
In dit been liggen de slaapvertrekken. Helemaal achteraan de doorgang ligt de ouderslaapkamer.
Lage Energiewoning - Architect Mark Van Acker
Het gezin wilde wel een ligbad, maar dan enkel voor occasioneel gebruik. Daarom kan dit bad handig weggeschoven worden in de muur. De budgetvriendelijke badkuip werd ingebouwd in een houten kast op wieltjes. De bewoners laten het bad vol- en leeglopen onder de douche. Er zijn dus geen extra leidingen nodig.

Lage-energiewoning

Het respect voor de omgeving, hangt in Marks huis trouwens ook samen met verschillende maatregelen die ervoor zorgen dat we over een lage-energiewoning kunnen spreken. “Dat was van in het begin mijn opzet”, vertelt Mark. “Op de eerste plaats kwam de architectuur, en vervolgens heb ik ingrepen gedaan om het energiegebruik van de woning en de ecologische impact zo laag mogelijk te maken. Omdat de woning een grote oppervlakte heeft en er grote glaspartijen zijn, was het onmogelijk om van dit project een passiefhuis te maken, maar een lage-energiewoning was dus geen probleem.” Zo koos Mark een warmtepomp – Altherma van Daikin – die gekoppeld is aan de vloerverwarming. Elke ruimte heeft trouwens een aparte thermostaat, zodat de warmtevraag afgesteld kan worden op de behoeften in de verschillende vertrekken. Een slaapkamer moet bijvoorbeeld niet even warm zijn als de leefruimte. Uiteraard werd de woning ook zorgvuldig geïsoleerd, zowel de muren, dak en vloer als de grote glaspartijen. En er werd luchtdicht gebouwd. Om zekerheid te hebben over deze luchtdichtheid liet de architect een blowerdoortest uitvoeren. De architect koos verder nog voor balansventilatie met warmteterugwinning. En tot slot werd op het deel boven de slaapkamers nog een groendak aangelegd met sedumplantjes. Geen daktuin dus, maar wel een perfecte buffer voor de waterhuishouding. “Ik heb hier eigenlijk geen onderhoud aan”, vertelt Mark. “Maar dat geldt eigenlijk ook voor de rest van de woning. Een huis zou eigenlijk geen hoop extra beslommeringen mogen meebrengen. Je moet ervan kunnen genieten.” En dat Mark en zijn gezin dat ook met volle teugen doen, is niet moeilijk voor te stellen.

Grote glaspartijen

Hoewel duurzaam bouwen – en dan vooral het realiseren van passiefwoningen – niet echt synoniem staat voor grote glaspartijen, slaagde architect Mark Van Acker er toch in om zijn woning volledig open te trekken zonder grote energieverliezen. Mark koos in de eerste plaats voor zo glas met een K-waarde van 0,7. Een zeer goede isolatiewaarde, als u weet dat de norm tegenwoordig 1,1 is. Hoewel er glas met nog betere isolatiewaarden bestaat, is het aangewezen te overwegen of deze meerkost ook daadwerkelijk rendeert. Maar er werd ook aandacht besteed aan de raamprofielen. Deze zijn van Reynaers Aluminium. Voor de ramen koos Mark profiel CS 86 High Insulation: een multikamersysteem met isolerende strippen dat een waarde haalt tot 1,2 W/m2K bij vaste ramen. De schuifdeuren CP 155 zijn thermisch onderbroken en bieden zowel optimale dichtheid als een hoge isolatie. Dit systeem is beschikbaar met een lage drempel zodat binnen en buiten optisch doorlopen, zoals in deze woning het geval is. Deze profielen kunnen desgewenst ook nog een hogere isolatiewaarde halen en kunnen uitgerust worden met een motor voor automatische opening en sluiting. De opvallende gevel van deze woning heet officieel een ‘gordijngevel’. Hiervoor werden de profielen CW 50 gebruikt. Een minimale aanwezigheid van profielen belemmert het uitzicht niet. Het systeem kan toegepast worden op verticale en hellende vlakken en alle types vleugels kunnen hierin geïntegreerd worden, zodat er een enorme ontwerpvrijheid is.

Identikit

  • Architect: Mark Van Acker
  • Bouwjaar: 2010
  • Bouwmethode: deel met slaapkamers volgens de traditionele methode, deel met leefruimtes en bureau in staalskeletbouw
  • Bewoonbare oppervlakte: 250 m2
  • K-peil: 34
  • E-peil: 42
  • Budget: niet meegedeeld

Materialen & technieken

  • Tuinmuur: baksteen ‘Brabo’ van De Saegher, gelijmd
  • Voorgevel: glaspartij, sierpleister en padoek gevelbekleding
  • Achtergevel: glas en sierpleister
  • Dakbekleding: zink in natuurkleur en groendak
  • Ramen: Reynaers Aluminium, ramen type CS 86 High Insulation, schuifdeuren type CP 155, gordijngevel CW 50
  • Vloer leef- en slaapvertrekken: eiken parket, eerste keuze, gelooid
  • Vloer inkomhal, badkamers en terras: keramische tegel van Mosa
  • Houten terrasbekleding: padoek
  • Keukenmeubel: solid surface
  • Wastafel badkamer: solid surface
  • Maatkasten: mdf
  • Isolatie: 16 cm PUR in de muren, 27 cm PUR in het dak, 25 cm cellulosevlokken in het deel van het bureau, vloerisolatie met 39 cm argexkorrels en 9 cm PUR, isolerende raamprofielen en glas met K 0,7
  • Ventilatie: balansventilatie met warmteterugwinning
  • Verwarming: warmtepomp Daikin Altherma, aangesloten op vloerverwarming



Bouwen en Interieur

Bron: BOUWEN & Interieur Datum: 12-02-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 11°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners