Aardgas opnieuw duurder

Aardgas opnieuw duurder

   

Aardgas wordt duurder. Dat is een gevolg van het feit dat de regering Di Rupo tijdens de begrotingsgesprekken geen akkoord kon vinden over de maximumprijzen voor energie.

Aargasvlam in aardgasketel

Vanaf 1 januari gaan de gasprijzen omhoog omdat er in de regering-Di Rupo geen overeenstemming is over maximumprijzen voor energie.
De bevriezing van de gasprijzen loopt eind dit jaar af, waardoor de marktprijzen weer zullen spelen. Dat schrijft De Tijd.

Geen akkoord
In de begrotingsbesprekingen is geen akkoord bereikt over maximumprijzen, waardoor de markt weer zal spelen en er - na de prijsbevriezing - zeker voor gas een prijsverhoging aankomt.

Geen overeenstemming
Het blijft wel de bedoeling een rem in te bouwen. De parameters voor de indexering van de prijzen moeten worden vastgelegd in een koninklijk besluit, waar de gasleveranciers zich moeten aan houden. Dat koninklijk besluit (KB) ligt klaar en komt op de volgende ministerraad ter sprake, zegt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet. Ook is de staatssecretaris voorstander van een overgangsperiode van twee jaar, voor die leveranciers die nu gebonden zijn aan langetermijncontracten. Indien die onmiddellijk de nieuwe parameters zouden moeten toepassen, zou dat betekenen dat ze onder kostprijs gaan, wat niet door Europa wordt aanvaard.


Aardgasvlam in aardgasketel

De overgangsperiode zou meer rechtszekerheid bieden, luidt de argumentatie bij Wathelet. Bovendien is er nog een extra vangnet, aldus het kabinet. De Creg kan vanaf 1 januari de parameters van de leveranciers controleren. Volgens de federale regulator Creg is het voorlopig afwachten welke prijzen de leveranciers vanaf januari zullen hanteren. Bij Electrabel, de grootste speler op de markt, geeft men geen commentaar over de prijzenpolitiek vanaf januari.

Geen consensus
Zowel Wathelet als Minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) willen dat de gasprijzen worden losgekoppeld van de olieprijzen. "Stijgende marktprijzen zullen we niet kunnen tegenhouden, maar we willen erop toezien dat leveranciers een correcte prijs aanrekenen. Als je gas verbruikt, moet je gas betalen en geen olie", aldus het kabinet-Wathelet. Maar daarover is dus nog geen consensus.

Premier Di Rupo zei dat de regering 40 miljoen euro van de opbrengsten van de nucleaire rente wil gebruiken om de energiekosten van bedrijven met een hoge energiefactuur te drukken.

Geen akkoord
De nucleaire rente moet de hoge winsten afromen die elektriciteitsproducenten opstrijken door afgeschreven kerncentrales. Alleen: over de nucleaire rente is er binnen de regering... geen akkoord.



Bron: Trends Datum: 24-11-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 11°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners